Паоло Пининфарина с идея за проект в България

Легендарният дизайнер на автомобили Паоло Пининфарина посети България, за да изнесе лекция по време на седмицата на италианския дизайн. Подобни инициативи се проведоха в над 150 града по целия свят.

“Тази година имаме специална годишнина – 140 години от установяване на дипломатическите отношения между Италия и България. Подчертаваме този изключителен факт с поканата към инж. Пининфарина. Не беше лесно да го доведем в София, но той е представител на фундаменталното в италианския дизайн– колите. И ето, този изключителен човек е пред вас”, заяви посланикът на Италия Стефано Балди.

На събитието присъства и зам.-министъра на икономиката Лилия Иванова, която изтъкна важността на този сектор и изтъкна, че благодарение на него могат да се разкрият нови 3000 работни места.

Инж. Паоло Пининфарина е генерален директор на световно признатото дизайнерско студио. То има 89-годишна история и е популярно с успешните си дизайни на луксозни автомобили. В последните години работи и по архитектурни проекти. Паоло Пининфарина е начело на компанията от 2008 година, след като по-големият му брат загива в катастрофа.

Пининфарина сподели, че бъдещето е в дизайна на сгради и създаването на центрове за иновации, включително и у нас.

“Градски дизайн, центрове за иновации, училища и образование. Да внедрим знанията на Пининфарина тук, да подпомогнем иновациите и младите хора. Мисля, че тук подходящото място, защото сте млада европейска държава”, заяви Паоло Пининфарина за Канал 3.

На въпроса дали ще го направи Пининфарина отговори, че не знае, но е изключително важно да се даде възможност на младите хора да познават дизайна и технологиите, да могат да се специализират, да придобият опит в различни фирми и да развиват кариерата си.

Магдалена Митева

About Магдалена Митева

View all posts by Магдалена Митева →