Рей Кавакубо ”събира сенките” в Париж

За представянето на последната колекция на Comme des Garçons в Париж, Рей Кавакубо и нейните граничещи с бруталност идеи, бяха определени като ,,събиране на сенките‘‘, защото се стремят да покажат цял един свят объркан от действията на хората. Колекцията и провокативната концепция позволяват свободни асоциации, някои от тях пренасящи ни в тъмнина и зловеща приказка. Ревюто беше съпроводено със специфична музика, която подсилваше сякаш болезненото присъствие на моделките, разхождащи се по подиума облечени във феноменални скулптурни дрехи.

Някои от дрехите са изработени от гума, повечето от тях са съчетание на различни материали с футуристични форми и интензивно наслоени 3D бродерии. Виждат се много ярко подчертани милитаристични хрумки, паяжини и рибарски мрежи, които се вплитат в дрехите и показват култ към подземието и тайнството.

Допълнителна доза напрежение всяваше и звуковият фон, придрижен от биенето на военни машини, с вълни от неясен, но диктаторски мъжки глас, рев на хеликоптери и деца пеещи викториански химн: „Всички неща блестящи и красиви / Господ Бог ги е направил всички ”със сигурност това сочи екологичното унищожение, създадено от човека, както и агресията на ескалиращия милитаризъм. Музиката е съвместна работа с младия лондонски певец и DJ- Parma Ham.

Където и да сме в света, това са страховете и ужасите, които преживяваме на фона на ежедневието. ,,Рей Кавакубо се сблъска с тях – тя чете новините; тя знае какво се случва” – казва съпругът й Адриан Йофе.

Това ревю показва, че Рей Кавакубо, чрез модата може да отправи важно послание към хората и да зададе въпроси , които вълнуват света, но претворени в красота.