По следите на вярата

Галерия “Нюанс” представя изложба живопис “По следите на вятъра” на Яна Костадинова. Откриването на изложбата ще се състои на 21 юни от 18:

Съществуваме тук и сега. Но дали тук и сега са наистина актуални и достоверни? Дали са натрапени отвън или избрани дълбоко от нас самите? Къде сме и как да се намерим?

Какви са координатите на частното ни съкровено време и място? Къде живее духът ни и къде духовното се пресича с материалното?

Това са само част от въпросите, които седят зад тази изложба. Нейната идея е да се покажат и изследват онези магически места, в които сакралното, забравено и отминало продължават своя странен ход през времето и въпреки времето.

Места, които макар и несъизмерими с актуалната хронология, продължават да задават и определят точността на духовната ни ориентация. Места – ехо на отдавна търсено спасение, на отдавна изречени и забравени молитви.

Техните координати макар и формално да принадлежат на една религия, са всъщност символи на изконните общочовешки ценности, символи на изначалните въпроси и стремежи у всеки човек.

Те са огнища от кондензирана човешка надежда и крайпътен камък на всяка изгубена душа.  Енергията, която носят в себе си е разнородна, неутолима и жива и до днес. Именно нея бих искала да визуализирам и да пресъздам върху бялото платно, като преодолея конкретиката и повода на реалния образ, за да го съзра отново в свободата на абстракцията.

В тази топография на свещенното най-важното остава невидимо, но мисията на художника е да го види и покаже. Реалните обекти са знаци по пътя, който всеки трябва да намери и извърви сам. И независимо дали съзираме силуета на далечен манастир по планинските хълмове или притаения блясък на църковната утвар – вярата е онова, което осмисля и формите, и човешката хронология.

Биография на автора:
Яна Костадинова е родена на 9 януари 1972 г.

Завършва Национална художествена академия през 1996 г. в специалност „Сценография“ при проф. Георги Иванов и започва своята професионална кариера още през студентските си години, като работи активно за Варненския драматичен театър „Стоян Бъчваров“ и Пловдивския драматичен театър „Н. О. Масалитинов“. Впоследствие е назначена за щатен сценограф в Пловдивския театър.

Научните й търсения я връщат отново в Художествената академия през 2003 г., където защитава докторска дисертация на тема „Българският моден и театрален костюм в проекциите и естетиката на ар нуво.“ През 2001 г. е поканена като хоноруван преподавател, а от 2005 г. е назначена като редовен преподавател по „История на костюма“ в катедра „Мода“.

През 2007 г. излиза книгата й  „Българският и западноевропейският костюм в проекциите и естетиката на ар нуво”.

Първата самостоятелна изложба на  Яна Костадинова е „История в колажи“ в галерия „Артур“ през 2011 г. От тогава до сега Яна се изявява с участия както в колективни изложби, така и с изцяло авторски проекти.

Тя работи в областта на живописта, модата и експерименталната бижутерия. Нейните изложби са изцяло завършени концепции, които често включват едновременно картини, облекла и бижута. Творбите  са реализирани както чрез класически изразни средства, така и с помощта на нестандартни материали. Яна провокира общоприетите виждания и предлага неочаквани художествени решения, като използва хартия при изработката на облекла и бижута и дава свобода на своя смел артистичен стил.

Последните изложби на Яна показват зрял живописен почерк, който обаче не спира да изненадва, да задава въпроси към формите и да ги преформулира в цветни емоции.

Картините на Яна Костадинова са притежание на частни колекции в страната, Русия и Америка.