“Искам да полетя” спечели “Детска мелодия на годината”

Над 120 деца взеха участие в конкурса

Дългочаканият и отлаган Национален конкурс „Детска мелодия на годината”   се състоя  в зала 1 на НДК. Над 120 деца, селектирани за участие и представяне на 14 – те песни финалисти изпълниха най-голямата концертна сцена в България, както се оказа по-късно – с конгресно озвучаване, което е довело до причината всички участници  да се представят пред експертното и детското жури  на пълен плейбек.  Това не намали вълненията на родители и гости в залата, не намали и старанието на чистите детски души да се притесняват, да се стараят, да бъдат толкова артистични.

 Композиторът Димитър Гетов, текстописецът Живко Колев и едно наистина прекрасно изпълнение на талантливата варненска ученичка София Иванова, с беквокално участие на великата Янка Рупкина, спечелиха първо място с песента „Искам да полетя”.  Председателят на експертното жури, големият български композитор  Вячеслав Кушев сподели, че песента е била безспорен фаворит през цялото време и заслужено е спечелила първа награда.

Победителката София Иванова 

Впечатляващо и категорично се открои още една песен, чийто екип също демонстрира  класа както в музицирането, така и в изпълнението. Дуетът, сформиран от организаторите, от две талантливи деца от два различни града – Валя Нушева от София и Камен Костадинов от Кюстендил, които представиха песента на Биляна Ангелова – музика и текст, аранжимент на Алекс Нушев „Слънце от звезди”.

Оказа се, че със същия брой точки се е класирала също на второ място на още една много професионално подготвена песен на композитора Светослав Лобушки по текст на Христина Димова и прекрасно изпълнена от две момичета с много характерни гласове и събрани също специално за дуета – Александра Георгиева и Александрина Механджийска.

Липсата на спонсори и подкрепата на институции са оказали много голямо влияние в организацията на този иначе толкова прекрасна идея. Все пак победителите се откроиха и наистина доказаха, че творческите екипи са работили здраво.

 Дано се сбъдне благословията на Светия Синод, силно подкрепящ конкурса – да са живи, здрави и все по-талантливи българските деца-таланти. Дано да се развие и разработи много по-професионално от организационна и творческа гледна точка тази наистина добра идея, за осъществяването, на която трябват не само можещи хора, но и много повече пари и медии. Заслужава си.

Avatar

About Златка Вълканова

View all posts by Златка Вълканова →