Показват невиждани картини на Дечко Узунов и Сирак Скитник

Зима в Княжево”, Атанас Михов

 

 
 
Тази вечер от Съюза на колекционерите в България ще представят  изложбата „Българска живопис от първата половина на XX век – Избрано от частни коплекции“. Откриването ще се състои на ул. Шипка 6, от 18:00 часа.
 
Изложба- находка
“Иложбата, включваща картини от чужбина, най-вече от търгове, е истинска  находка”, коментира ръководителят на проекта Светлин Русев на пресконференция по повод експозицията. “Успяхме да покажем неща, които се виждат за първи път и са изненада дори и за нас, което показва, че колекционерите работят целенасочено и професионално”, допълни още Русев. Става въпрос за невиждани картини на автори като Дечко Узунов и Сирак Скитник, които освен, че са непознати, ги представят и в нова, невиждана до този момент светлина:“Видяхме неща, които не сме виждали досега, едно ново амплоа, което не беше познато до този момент”.
Председателят на Съюза на българските колекционери проф. Валери Стефанов, ръководителят на проекта Светлин Русев и кураторът и съставител на каталога Галина Декова.

“Изложбата е доказателство, че Европа е визионерски континент, люлка на уникални култури и универсални домогвания”, според проф. Валери Стефанов. – “Тя е свидетелство за неоспоримия факт, че България е важна страница от творческата биография на Европа. Затова и нейната цел е да покаже духовния заряд и пластическото богатство на българската живопис от този период.

 
Светлин Русев сподели още, че подобна изложба е много трудна за организиране, защото изисква познаване както на изкуството, така и на колекционерите и възможността да достигнеш до тях и да ги убедиш да участват: “Има колекционери, които сами по себе си са един музей”.
 
Ръководителят на изложбата Светлин Русев и председателят на Съюза на българските колекционери проф. Валери Стефанов изразиха своята надежда за създаване на музей на частните колекционери, където всеки, който пожелае да показва колекциите си, подобно на други държави. За момента обаче не се правят стъпки в тази насока.

Реално изложбата покрива почти всички тенденции и направления, в които се развива българската живопис, заедно със знакови произведения от всички големи имена.

В изложбата са включени 135 произведения на 50 автори от 24 колекции, като тя ще бъде придружена с пълен каталог на всички произведения.

Изложбата „Българска живопис от първата половина на XX век – Избрано от частни колекции“ е част от „Kултурната програма за Българското председателство на Съвета на Европейския съюз, 2018 г.“ на Национален фонд „Култура“.
 
 
 
 
 
 
Десислава Христова

About Десислава Христова

View all posts by Десислава Христова →