Представят за първи път у нас технология за 3D принтиране на къщи на второто издание на AdditiveDays

Сред акцентите на събитието ще са още приложения на триизмерния печат в областта на медицината, модата, индустрията и редица други сфери

Българската публика ще има възможност за първи път да види технологии за 3D принтиране на къщи. Те ще бъдат представени от международната компания за триизмерен печат на сгради WASP, която е сред пионерите в тази иновативна област. Това ще стане на второто издание на балканската конференция за 3D принтиране AdditiveDays, което ще се проведе межуд 20 и 23 февруари в София Тех Парк. Събитието е единственото у нас, посветено изцяло на триизмерния печат и през тази година ще бъде под мотото “Beyond the hype”. Организатор е българският вносител на 3D технологии Би Ту Ен. Сред акцентите на форума тази година ще са още приложенията на тази технология в областта на медицината, модата, различни индустрии и други браншове.

За незапознатите, 3D принтирането, известно още като триизмерен печат представлява създаването на физически обекти чрез наслагване на материал слой по слой в процес, който наподобява работата на мастилено – струйните принтери. По този начин може да се създава локално огромно разнообразие от предмети, включително инструменти, продукти за битова употреба, дрехи, играчки, архитектурни и производствени проекти, а от скоро дори сгради, превозни средства и какво ли още не. При това този тип производство може да се извършва почти навсякъде – в отдалечени градчета, където липсва качествена транспортна инфраструктура, дори в Антарктида или в космоса.

Това е технология с огромен потенциал в редица браншове, а целта на AdditiveDays е именно да я популяризира и да представи нейните възможности пред българския бизнес и по-широка аудитория. Събитието е напълно безплатно, но със задължителна регистрацията.

Силен акцент в програмата ще има и върху темата за устойчивостта на 3D печата. „Тази технология спомага да създаваме предмети само когато те наистина са ни необходими, вместо да се произвеждат с хиляди бройки, да залежават в складове и след това много от тях да се бракуват. Това е полезно и за компаниите, които могат да оптимизират своето производство и да спестят значителни средства. Това я прави изключително екологична, а с развитието на решения за рециклиране на 3D принтирани продукти, този аспект ще придобие още по-голямо значение“ – убеден е Боян Пехливанов, основател на Би Ту Ен.

Повече информация за конференцията е достъпна на сайта AdditiveDays.com, както и във фейсбук страницата на събитието: https://www.facebook.com/AdditiveDays.

За безплатна регистрация:

https://www.eventbrite.com/e/additive-days-2020-tickets-85760444799?aff=med

(ВАЖНО: Ако сте направили резервация за старите дати през 2019, то тя е валидна и за февруари)

За Additive days:

Additive Days е международно събитие, организирано от B2N и партньори. Събитието се фокусира върху бързоразвиващия се сектор на 3D принтирането и неговите приложения в разнообразни бизнес сектори. Additive Days цели да създаде среда за срещи на хора от производството, дистрибутори, инженери, дизайнери, архитекти, представители на медицинска индустрия и фенове на технологията от цяла Югоизточна Европа.

Конференцията има амбиция да се превърне в традиционно ежегодно мероприятие, хъб за срещи на хора, които се вълнуват от темата на 3D принтирането, място, където да се представят новите тенденции и да се разглеждат най-важните развития, възможности и предизвикателства пред технологията. Събитието включва демонстрации на последните постижения на технологията от прецизно селектирани водещи брандове. В рамките на Additive days, водещ елемент е диалогът с публиката и нейното активно участие в панелите – чрез диалог, чрез уъркшопи и изложбена част.

През 2018 се проведе първото издание на Additive Days, което бе посетено от над 400 души, с разнообразен профил – от фенове на технологиите и любители студенти, до представители на бизнеса и мениджъри на високо ниво, инженери и дизайнери, хора от сферата на образованието. Амбицията на Additive Days е да продължи да се развива като форум, отворен за всички, които се вълнуват от 3D технологиите.

За B2N:

Би Ту Ен ООД е водеща компания във вноса и разпространението на 3D технологии в България и на Балканите. Фирмата е официален дистрибутор на Ultimaker, Formlabs, MarkForged, BigRep, Delta WASP, Artec Group, Altair solidThinking и др. висококачествени производители от света на 3D индустрията.

През 2014 г. учредителите създават първият български шоурум и онлайн магазин за 3D оборудване и цялостни решения от света на 3D принтирането, 3D дигитализацията и 3D моделирането.

В момента Би Ту Ен разполага с два представителни шоурума в София и Пловдив и мрежа от локални дилъри в Гърция, Румъния, Сърбия, Хърватска, Словения и Кипър, където могат да се открият най-качествените 3D принтери, скенери, софтуер, консумативи и резервни части.

Фирмата консултира множество предприятия в приложението на 3D оборудването в сферите изкуство, дизайн, прототипиране, инженерен дизайн, образование и развойна дейност. Високотехнологичните решения на Би Ту Ен се имплементират успешно в широк спектър от браншове – от денталната индустрия и медицината, през хранително вкусовата промишленост до автомобилостроенето.

Освен доставките и инсталацията на оборудване, Би Ту Ен предлага разнообразни обучения по моделиране, принтиране и приложение на адитивното производство, свързани с успешното развитие на всяко предприятие с поглед към четвъртата индустриална революция – Industry 4.0.

А. Александров
ПР агенция Кросроудс България ООД

Avatar

About Златка Вълканова

View all posts by Златка Вълканова →