Представят изложба на бразилската художничка Марсиa Костов

На 8 юни /петък/ 2018 година в залите на Градска художествена галерия-Варна ще се открие самостоятелната изложба живопис на бразилската художничка Марсиa Костов. Ще бъде представено луксозно двуезично издание, посветено на нейното творчество. 
Изложбата може да бъде разгледана до 27 юни 2018 година.

“Марсиа Реджина Костов е бразилка, родена в град Бело Оризонте, щат Минас Жерайс. Тя израства в семейство на занаятчии и нейните родители, Франциаско Солано Коста и Зилда Джулиана Коста, създават за нея свят на изкуство и традиции.
През седемдесетте, тя завършва Изящни изкуства в Училището за изящни изкуства Гуиниард към Държавния университет на Минас Жерайс. Учила е при бележити бразилски художници, като Йара Тупинамба и Орора Бисот. В този период участва в студентски изложби.
Обстоятелствата след това я принуждават да замине за Ню Йорк, където са родени двете й деца, Марлос Коста Сантос и Джули Зилда Коста Сантос. Там работи 20 години като барман и след като през 1996 г. се омъжва за българин, заживява в Ню Йорк и в София.
През годините участва активно в културния живот на бразилските имигранти в Ню Йорк, организира и успешно реализира различни събития. Десет години работи като координатор на конкурса “Мис Бразилия – САЩ” и е член на журито на големия финал на конкурса през 2006 г. в Маями. Организира редица традиционни празненства, като “Карнавал” и “Хелоуин”, години наред сътрудничи за провеждането на големия фестивал “Ден на Бразилия” в Ню Йорк.
Активно участва в “Групата за културни събития” провеждани в парка “Флъшинг Медоуз”.
Честите й посещения в България водят до развитието на културни и социални връзки с българската и бразилска общности в София.
Смъртта на баща й през юни 2017 г. бележи нов етап в развитието на жизнения й мироглед, води я до непреодолима вътрешна необходимост, да възобнови творческата си работа на художник. Така, тя започва отново “да тъче платното” на духовни и артистични връзки в ателието си на бул. “Раковски” в София.
Двадесетте и осем платна за тази изложба са едновременно начало, но и растеж (духовен, творчески) или възраждане. Те отразяват жизнената история на Марсиа Костов, в която тя излива душата си в картини, и превръща чувствата си в поезия, изкуство и възхвала.”
Пламена Димитрова – Рачева