Премиера на книгата „Да остаряваш бавно е изкуство“

Книгата разглежда причините за интензивното стареене и възможностите за неговото забавяне

Решението за живот, предотвратяващ стареенето, е лична воля, също както и любовта към изкуството”, уверява ни проф. Димитър Чавдаров, автор на книгата „Да остаряваш бавно е изкуство”.

На събитието ще присъстват проф. Димитър Чавдаров и Светлозар Желев, който ще открие събитието.

Участници в дискусията ще бъдат Силвия Недкова и проф. Божидар Попов – председател на Българското дружество по хранене и диететика.

Творбата представя на достъпен език научни постижения, които забавят стареенето и помагат да се живее в добро здраве, без лишения и ограничения, ако не дълголетно, то поне по-дългоРазгледани са полезният хранителен режим, техниките за укрепване на физическото състояние, погрешните представи за вреда и полза.  В „Да остаряваш бавно, е изкуство” подробно са описани образът на старостта и вредните фактори, затрудняващи и скъсяващи живота. Представени са полезният хранителен режим, техниките за укрепване на физическото състояние и начините за предпазване от заболявания, състаряващи организма. Специално внимание е отделено на съвременните методи за подмладяване чрез пластични операции, козметика, хормони, стволови клетки, импланти, генни модификации. Анализирани са вероятните причини за незавидната продължителност на живота у нас в сравнение с редица развити страни и „сините области“ със столетници.

За проф. Димитър Чавдаров

Роден е във  гр.Варна през 1934 г. Завършва медицина в София, след което работи в Института за мозъка при БАН и Медицинска академия – София. Изследванията и практиката му са в областта на епилепсията, поведенческите промени у децата и хиперактивността с дефицит на вниманието, забавеното нервно-психично развитие, съдовите, травматичните и други мозъчни увреждания, клиничната електроенцефалография, нови лекарствени средства и др. Има над 300 научни труда, сред които се открояват „Терапия на епилепсията”, „Проблемни деца”, „Агресията – от двигател на прогреса до бруталното насилие”. Основател на Дружеството против епилепсия в България. Удостоен е със званието „Български лекар” за 1998 г.

Премиерата на книгата „Да остаряваш бавно е изкуство” е на 21 юни от 19:00 ч. в Литературен клуб „Перото“ в София.

Изд. Колибри

Avatar

About Златка Вълканова

View all posts by Златка Вълканова →