Президентът Румен Радев присъства на премиерата на “Кацането” в навечерието на празника на авиацията

Дебютният роман на пилота Йордан Колев бе представен пред повече от 200 души

Над 200 посетители развълнувано пристъпиха прага на зала „Сердика” на Grand Hotel Sofia на 15 октомври 2019 г. – ден преди празника на авиацията и Военновъздушните сили на Република България, за да уважат премиерата на „Кацането” от Йордан Колев .

Специален гост на събитието беше президентът на Република България Румен Радев. Той сподели спомените си от първата си среща с автора и изтъкна:

„Много се радвам, че тази книга ще увлече млади читатели по техниката, по авиацията, по технологиите. Всичко има в нея, представено по много увлекателен начин“. Държавният глава подчерта, че човечеството живее в отворен, глобален свят и точно такива целеустремени и упорити хора, като героя на книгата и автора, са нужни днес, за да върви България напред.

„Скучните полети са най-приятни”, твърди пилотът Йордан Колев.

Изключение от това правило се оказа премиерата на неговия дебютен роман Кацането”, която се превърна във вълнуващ полет из необятния свят на летенето.

Освен държавния глава книгата представиха и писателят, кинокритик и отговорен редактор на книгата Благой Д. Иванов („Седем градски гряха”) и Владимир Зарев („Чудовището!)

Сред официалните лица на събитието бяха още изпълнителният директор на „Сиела Норма” Веселин Тодоров и ген. Васил Лазаров.

                             Автограф от автора на книгата

Йордан Колев е професионален пилот на Боинг и на Еърбъс. Летял е във Виетнам, на остров Мавриций, в Турция, в Европа и  е опознал екзотиката на необозримия свят. Първата му книга От Рио до Кейптаун е знаменит документален разказ за една осъществена мечта, за едно плаване на яхта в Атлантическия океан, но и разказ за безнадеждността на свободата, за срещата на един малък, пределно „сгъстен“, пренаселен човешки свят с безкрая и смайващата пустота на океана.

Преди година Йордан Колев приятно ме изненада с новата си книга „Кацането“ – роман, който щастливо обединява екшъна с достойнствата на психологическата проза. Професионалният опит на автора му дава възможността да пресъздаде освен пределно драматичната ситуация, неистовите мигове на изпитание, но и да нарисува цяла галерия от художествени образи, всеки изправен пред ужаса, съвършенството и величието на Страха. Романът „Кацането“ е повличаща, на места разтърсваща, написана с професионален замах и в същото време автентична проза.

Владимир Зарев

Снимки : Виктор Кожухаров

 

Avatar

About Златка Вълканова

View all posts by Златка Вълканова →