Иновативно приложение разпознава растения и животни по снимки

Ново приложение позволява да разпознаваме растителни и животински видове от своите снимки. Приложението е базирано на технология за разпознаване на изображения.  Хобито фотография може да бъде начин за изучаване на света около нас.

По-рано този месец,  в онлайн социалната мрежа за любители на природата  iNaturalist бе публикувано за появата на ново приложение Seek. To e част от продължаващия опит да се включат обикновените хора в проектите за гражданска наука. Подобно на приложението Shazam, което ви позволява да идентифицирате музика от аудио записи, приложението Seek ви позволява да идентифицирате растения и животни от вашите снимки, като използва технология за разпознаване на изображения.

Независимо дали проучвате велико откритие или собствения си заден двор, използването на приложението насърчава любопитните авантюристи да се занимават с дивата природа около тях. Забавно и образователно за деца и възрастни. Също така потребителите могат да печелят значки, докато научат за всеки нов вид, който фотографират.

Потърсете чертежи от съществуващите данни, събрани от наблюденията на дивата природа върху iNaturalist, в комбинация с технологиите за изкуствен интелект и невронни мрежи. След като бъдат изтеглени, потребителите получават списъци с често срещани насекоми, птици, растителни видове и животни в района. Когато се качи нова снимка, приложението анализира снимката, за да намери съвпадение и я добавя към нарастващата колекция на потребителя.  В момента Seek разпознава 30 000 вида и ще продължи да се подобрява с бъдещата си употреба. Съоснователят на  Seek Скот Лоари обяснява: “Единственият начин, по който можем да подобрим моделите на видовете, е да получим повече данни. А за да направим това, ние се нуждаем от повече хора,  които да правят снимки”.

 

mymodernmet.com

Мариела Петкова

One Comment on “Иновативно приложение разпознава растения и животни по снимки”

Comments are closed.