Продължава VII-то издание „Национален конкурс Алианц България за живопис, скулптора и графика”

 До финалният кръг на инициативата предстоят експозиции във В.Търново, София, Пловдив и Варна

Тази година се провежда седмото издание на „Национален конкурс Алианц България за живопис, скулптура и графика” под патронажа на Министерство на културата на Република България и със специалната подкрепа на Съюза на българските художници (СБХ). Конкурсът стартира с впечатляваща изложба в Бургас през месец май, като до финалния кръг на инициативата предстоят регионални експозиции и във Велико Търново, София, Пловдив и Варна.

На специална церемония по време на изложба в гр. Плевен експертно жури, начело с проф. Ивайло Мирчев, отличи талантливи артисти от Плевенския регион. Инициативата е част от Национален конкурс Алианц България за живопис, скулптура и графика“, а експозицията в града може да бъде посетена до 28 юни 2019 г. в Художествена Галерия „Илия Бешков“ –  бул. „Скобелев“ 1.

Победител в категория „Живопис“ за Плевенския регион е Иван Велчев с творбата си „Последен бряг: Посвещение“. Цено Ценов пък спечели награда за „Скулптура с произведението си „С мисъл за човека“. Останалите номинирани в категория „Живопис“ бяха Майя Ананиева, Бисера Вълева и Хинко Хинков, а в направление „Скулптура“ – Митко Събев, Николай Гърков и Красимир Яков.

Сред членовете на журито, ръководено от проф. Мирчев, са едни от най-утвърдените имена в българското изкуство – Онник Каранфилиян, Стефан Лютаков, Пламен Стефанов. Отличените от тях артисти от Плевенския регион ще вземат участие и във финалния кръг на националния конкурс на Алианц България в София, където ще се борят за голямата награда в рамките на инициативата.

„Изкуството е резултат от победата на духа над разума в момент на вдъхновение. Като водеща компания във финансовия сектор, ние от Алианц България разчитаме главно на логиката и цифрите в ежедневието си. Вече десетилетие „Национален конкурс Алианц България за живопис, скулптура и графика“ ни дава уникалната възможност да обърнем поглед към изкуството и да подпомогнем творческия устрем на българските артисти. За нас е огромно удоволствие да представим най-доброто от произведенията на талантливите автори от Плевенския регион, като занапред ще продължаваме да подкрепяме всички творци както на местно, така и на национално ниво във вдъхновяващите им начинания“, коментира Глория Димитрова, Главен директор Маркет Мениджмънт на Алианц България Холдинг.

За Алианц България:

Алианц България Холдинг е компания, предлагаща пълен набор от финансови услуги. Компанията е на българския пазар от повече от 25 години и развива своята дейност в сферата на общото и животозастраховането, пенсионното осигуряване, банковите услуги и лизинга, като  обслужва над 1.3 милиона клиенти в България.

* За „Национален конкурс Алианц България за живопис, скулптура и графика”

„Национален конкурс Алианц България за живопис, скулптура и графика“ е част от корпоративната стратегия на компанията с ясно очертани обществени и социални ангажименти. Инициативата стартира през 2008 г. със съдействието на Съюза на българските художници. Конкурсът представлява преглед на съвременното изкуство, като в него няма ограничения по отношение на стилови предпочитания, изразни средства, тематичен и сюжетен избор. Творбите са оценявани и селектирани от жури, различно за всяка изложба, съставено от изявени художници и изкуствоведи.

Източник, снимки: Communications Group Inc.

Avatar

About Златка Вълканова

View all posts by Златка Вълканова →