Проект “Abecedarium Bulgaricum” ще бъде експониран в Брюксел

Фотографии – ст. преп. Теодор Лихов
 
 
 
„Abecedarium Bulgaricum“е наименование на проекта за цялостно визуално решение в сградите на Съвета на Европейския съюз в Брюксел – Justus Lipsius и Europa Building. Екип от Националната художествена академия (НХА) с ръководител доц. д-р Венелин Шурелов бе избран след проведена конкурсна процедура.  Проектът „Abecedarium Bulgaricum“ ще бъде експониран до края на юни 2018 г.
 
Средновековните западноевропейски книжовници са наричали старата славянска писменост „Abecedarium Bulgaricum”. Понятието е отправна точка за целия проект и насочва вниманието към българския произход на кирилицата. „Абецедария“ е имал множество функции, като е служил за различни практически упражнения.
 
Функционалният режим на разположената в атриума на сграда „Justus Lipsius“ инсталация е именно такъв – комбинация между образност, познание и игра. Яркият визуален ход в нейния автоматичен режим и при интеракция, възможността за ново, допълнително познание спрямо кирилицата, интерпретацията на старобългарския акростих, потенциалът за въвличане в различни игрови ситуации, поставят инсталацията в активни и витални отношения със средата и хората. В пространството на атриума са поставени 30 кутии от полупрозрачен полиамид, всяка от които репрезентира визуално и звуково по една буква от азбуката. Специален сензор реагира при сядане, активира осветлението и звука и участникът чува “гласа” на буквите. В останалото време автоматично, на случаен принцип кутиите се активират, като с това образуват една динамична светлинна инсталация. В изработката на интерактивната електроника важен принос имат Симеон Янчев и неговите специалисти от „Роботев“, фонограмата като магическа акрофония композира Иван Шопов с гласовете на триото „Авигеа“, а съвременният шрифт е авторска разработка на д-р Светлин Балездров.
 
Останалата част от експозицията е разположена на различни локации в двете сгради на Съвета на Европейския съюз.
Един от модулите е серия от принтове на студенти и преподаватели от НХА, обединени в темата „Културно наследство, културно ежедневие“.
 
На специално изградена видео стена е показан широк спектър от екранни произведения. Многоканалната видео инсталация стартира с детайлното вглеждане в творчеството на Владимир Димитров – Майстора и „ре-анимира“ образите рисувани от художника. Видео арт програмата ще продължи с работи на студенти от НХА, специално подготвени за това пространство.
 
В пространството на Съвета на Европейския съюз в Брюксел – Justus Lipsius и Europa Building е разположена „Стаята на азбуката“, която представя проекта РІСТОGLYРН нa Cвeтлин Бaлeздpoв и Beнциcлaв Йopдaнoв. Cepиятa oт 30 пpинтa, пocвeтeни нa бyĸвитe oт бългapcĸaтa aзбyĸa, ca пpeвъpнaти в гpaфични мapĸepи, aĸтивиpaщи тexнoлoгия зa дoбaвeнa peaлнocт. Beднъж cĸaниpaни c пpилoжeниeтo АRТІVІVЕ, изoбpaжeниятa oживявaт в динaмични фopми, зa дa ocъщecтвят визyaлeн пpexoд ĸъм пъpвooбpaзa нa ĸиpилcĸитe знaци.