Първата кинопрожекция у нас – стара лента и слаб интерес

На 27 февруари през 1897 г. в Русе е направена първата кинопрожекция у нас, наблюдавана от 200 зрители.

Това става в заведението на Марин Чолаков в Русе. Собственик на кинематографическата машина и организатор на събитието е Георги Кузмич. Той прожектира филм, който показва посрещането на цар Николай в Париж, един от парижките площади и движещ се влак.
Билетът за първата прожекция струва само един лев и въпреки това напливът от зрители не е голям. В бирарията се събират главно хора без работа и някои любознателни читатели на европейски вестници, разбрали за дебюта в Париж 18 месеца по-рано.

Ето какво пише русенският вестник „Законност“ в броя си от 27 февруари 1897 г.: „В града ни от десетина дни е пристигнал един цинематограф апарат, който изобразява на платно тъй наречената „Жива фотография“. Апаратът дава възможност да се виждат изобразените от него картини и сцени във всичката им живост и движения. Пристигналият цинематограф показва например един движещ се трен, посрещането на цар Николая в Париж, един от парижките площади и така нататък – всичко това толкова живо и естествено, щото се получава пълна илюзия“.

За кратко време новото изобретение предизвиква силен интерес сред хората и прожекциите зачестяват. След Русе киното прохожда и в София, Варна, Пловдив и в останалите големи градове у нас. Започва редовен внос на филми от Париж, а след време и от Америка, построяват се първите киносалони. Първият и най-красив, и добре проектиран от тях е столичният „Модерен кинотеатър”.
Според „История на световното кино” на големия френски кинокритик Жорж Садул дълги години България е сред страните с най-развита киномрежа и най-голям брой кинозрители в Европа.

Магдалена Митева

About Магдалена Митева

View all posts by Магдалена Митева →