Явор Куюмджиев: Ръководството на БСП действа по „сталинистки“, от НС се иска да „слушка“ и да подпечатва решения, взети отвън

Снимка: bnr.bg

 

Явор Куюмджиев, член на НС на БСП, в разговор с Илиана Беновска в седмичното обзорно политическо предаване „Беновска пита“ по „Канал 3“ и „Радио К2“.

 „Вчера не минирахте ли пътя на Корнелия Нинова към утвърждаване на нейния мандат с желанието си бързичко да насрочи конгрес, докато още е в силата си, защото след някой друг месец може би нещата няма да са така в нейна полза?“- попита Илиана Беновска. Явор Куюмджиев сподели, че за „миниране“ и „война“ не може да става въпрос и досега в НС на БСП такива неща не са се случвали.

„Много миньори и сапьори има в БСП- това е хубавото на тази партия, защото в крайна сметка в диалога се ражда истината и в разговорът може да се постигнат добрите резултати. Проблемът е, че диалогът липсва напоследък. Движението е едностранно. Ние трябва  като НС да „слушкаме“, да подпечатваме решения, които се взимам някъде отвън и когато не го правим има натиск.“- заяви Явор Куюмджиев.

Беновска припомни за това как на пленума са забравили да гласуват вот на недовери към Борисов, след като тази точка е била добавена в дневния ред. „Г-н Бурчев наистина предложи нещо много умно- да се обсъжда от конгреса вот на недоверие към ГЕРБ. Този проблем обаче беше заметен от ръководството под килима и въобще не беше обсъден. Не от нас, а от ръководството. На всеки пленум има ръководство, което стои отпред и което движи нещата. Отпред стояха Апостол Димитров, Корнелия Нинова, Деница Златева, Валери Жаблянов и Вяра Емилова. Те заметоха проблема с поставения въпрос за това конгресът да обсъжда вот на недоверие към ГЕРБ под килима. Като казахте г-жа Нинова- искам да направя едно много сериозно уточнение, Днес тя в едно предаване по радиото обясни, че вътрешната опозиция била привърженик на коалиция с ГЕРБ. Вчера на пленума нито веднъж не е ставало въпрос за коалиция с ГЕРБ. Точно обратното е- ако говорим за някаква колаборация с ГЕРБ, по-скоро трябва да я търсим в ръководството. Давам веднага пример с избора на съдиите от ВСС. Всички знаем, че това става с квалифицирано мнозинство и без договорка от страна на опозицията и управляващите, това не може да се случи, или щеше да стане провал, но подбраните от БСП кандидати минаха безпрепятствено, което не може да стане без договорка. Тук обаче става въпрос за нещо много по –различно. За съжаление настоящото ръководство започна да се движи по сталинстки принципи и основният е: „Който не е с нас,, е против нас“. Затова се опитва да се направи едно такова елементарно внушение към редовите членове на БСП, които наистина искат с ГЕРБ да бъдем коалиция, но това не го искаме ние. Никой вчера не го е поставял този въпрос, никой не е искал поле да започваме такива разговори, но налагането на тази теза включва всички, които не са съгласни с г-жа Нинова в един отбор видите ли лошите искат да бъдат с ГЕРБ.За трети път казвам, че такова нещо няма. Има нещо, което е още по-страшно за нашите симпатизанти и членове и това е хората, които цепят партията, защото може би си спомняте 2013-2014г., когато г-н Първанов се изнесе, излезе от партията и стана АБВ- нашите членове и симпатизанти ни наказаха жестоко през 2014г. на парламентарните избори точно заради разцеплението. Г-жа Нинова в момента цепи партията. “- коментира Куюмджиев.

На въпрос кои поименно са възпрепятствали гласуването на вота на недоверие за ГЕРБ, Явор Куюмджиев заяви, че това са Апостол Димитров, Валери Жаблянов, Корнелия Нинова, Вяра Емилова, Деница Златева. Беновска попита дали това означава, че тези хора са про-ГЕРБ, а Куюмджиев отговори, че така излиза.

„Румен Овчаров вътрешнопартийна опозиция ли е вече?“- попита Беновска, а Явор Куюмджиев отговори, че така се подразбира посредством изказването му на пленума. „Според мен той направи едно много силно изказване, в което фокусът отиде върху това, че каза нещо лично към Корнелия. Той каза, че не е най-умната и че има и други умни. Силното в неговото изказване беше, че тибетска поговорка твърди, че най- лошото, което може да се случи в една група от хора е да се появи незаинтересованост, грозна амбиция и омраза.“- заяви още той и допълни, че: „Румен Овчаров също така каза, че единственото, което може би е най-важното, което опровергава тезата, че са се срещали да се колаборират , защото той изрично подчерта, че основният документ или основната тема на някакъв конгрес, които независимо кога ще бъде е- как БСП може да свали ГЕРБ от власт, след което каза нещо много силно- че ние най-накрая трябва да спрем да бъдем колаборационисти, а ръководството все пак определя политиката на партията, а не ние, които нямаме никакво влияние върху техните решения. В крайна сметка той каза, че БСП трябва да стане истинската лява, защитна, социална партия. Дали не е дошло времето ние като такава партия да станем и гръмко да кажем, че примерно в здравеопазването пазар няма и не може да има. В културата пазар не може да има. В енергетиката, в естествените монополи пазар не може да има, защото въвеждането на тези неолиберални модели във всички системи доведе до едно единствени нещо- увеличаване на цените, влошаване на качеството на услугата и обедняване на хората.Това са важните теми, върху които БСП трябва да говори“. По повод внесеният в деловодството на НС законопроект на БСП за антикорупцията коментира, че не са гласувани на предишния Национален съвет на БСП- приета е идеята за този закон, но не и текстът.„Вчера имаше много тежка дискусия. С определен вид натиск се прокараха решенията, които според мен не са правилни.“

„Като се промъкна този антиорупционен закон по терлици в НС, без санкцията на НС, кой ще бъдат пък, свързвам ги неслучайно и вие ще развиете темата, кои ще бъдат докладчиците на вашия конгрес? Сергей Станишев- бивш министър-председател, Драгомир Стойнев, икономически съветника на Сергей Станишев, Корнелия Нинова- зам.-министър на Овчаров. Те ще докладват на вашия конгрес. Те ли са символа на аникорупцията, на чистотата, на онова, което Корнелия Нинова проповядва и вие се решавате БСП да проповядвате?“– попита Бенвоска, а Куюмджиев заяви, че за него е интересно каква е борбата с антикорупцията в партията , след като това не е тема на конгреса на БСП. Той сподели още, че темите на Конгреса ще засягат Бюджет 2018г. и европредседателството. „Сега започваме да питаме кой ще направи бюджета. Ако устава се спазва, а аз вече започвам да се съмнявам, че и това се прави, те трябва да свикат отново пленум следващата събота, защото Националния съвет внася документите за конгреса на Конгреса, а той трябва да ги одобри, така че теоретично събота трябва да има още един пленум. Имаме една седмица да направим бюджета. Трябва да се представи или бюджет алтернативен  на Национален съвет, който да го обсъди, да го одобри, за да може да влезе на Конгреса.“

„Каква е всъщност опозицията? Тя наистина ли е толкова чистокръвна, и толкова безкористна, и толкова неопетнена, че да има право обратно да критикува петнената ГЕРБ, нечистокръвната, користната?“- попита Беновска, а Куюмджиев заяви, че в политиката няма неопетнени хора.

„Моето лично мнение, което споделих не веднъж, е че още тогава разбрах, че във всеки момент, в който се вадят неправилни схеми, срещу нас ще бъдат извадени също, защото наистина няма, говоря срещу нас, като БСП, защото навсякъде има хора някой на някого роднина. Още  Иван Костов беше казал, че в тази държава всички сме братовчеди.“– добави още той.

„Всеки е укорим. Този въпрос е интересен и аз много съм си мислил върху него. Оказа се, че г-жа Нинова не е екипен играч. БСП е партия, която се крепи върху екипи, тя не е създадена от един човек. Водачите на БСП през всичките 126 години са се съобразявали с тенденциите в партията, с лидерите в партията.“-отговори Куюмджиев на въпрос дали Корнелия Нинова е чак толкова укорима в стремежа си да промени БСП.

„По-лоша ли е Корнелия Нинова като водач от Първанов и Сергей Станишев?“- попита Беновска. „Ако говорим за процеси пак казвам, че аз не съм бил член на НС по времето на Георги Първанов, но аз лично съм бил член на НС при трима председатели- Сергей Станишев, Михаил Миков и Корнелия Нинова. От тези трима мога да направя сравнения как вървят процесите в партията-  като хора не искам да ги коментирам. Винаги е имало вътрешнопартийна опозиция, винаги е имало дискусия в НС на БСП, винаги е имало разправии, особено когато дойде време за редене на листи или за редене на позиции.Последните 4 пленума, в които се прави брутален натиск,в които не се чува вътрешното мнение, в които се работи на инат- такова нещо никога не е имало.“- коментира Куюмджиев.

„Два отговора има този въпрос. Първият е: вчерашните гласувания, които минаваха с един-два гласа. 63-ма човека от 183-ма човека членове на НС на БСП свикаха Конгреса. Хора, които са много по-опитни от мен казаха, че най-страшното в БСП е когато партията млъкне, защото тогава спираш да разбираш какво иска тя от теб.“- отговори Куюмджиев на въпрос дали има опозиция вътре в БСП.

„Имате  ли възможност да вкарате в дневния ред на конгреса обсъждането на председателския пост?“- попита Беновска, а Куюмджиев заяви, че това не може да се случи, но може да бъде вкарано в устава и именно заради това са били и предложени промени в устава от Ваня Добрева. „Какви промени е имала предвид, нямам представа, но също беше заметено под килима, с аргумент, че трябват минимум три месеца по-рано да се заявят тези промени, защото така пише в устава.“-заяви Явор Куюмджиев. „Ако евентуално вкарате в устава, след като изтече 3-месечен срок за възможност за промени в устава, трябва да се свиква някакъв следващ конгрес, за да се обсъжда председателския пост?“- попита водещата, а Куюмджиев отговори положително и добави: „В крайна сметка това решение не е нито мое, нито на когото и да било. Това е решение което трябва да се вземе от цялата партия, но процесите, които вървят в партията наистина са много тъжни. Въвеждат се сталинистки методи. Хората около нея казват, дори са го казвали на някои събрания- ако не сте с нас тръгвайте си. Който не е с нас е против нас“.

Какво конкретно можете да направите, за да се противопоставите наистина, след като имате аргументи и укори срещу ръководството на тази партия, за да се смени този стил?“- попита Беновска. Явор Куюмджиев сподели, че могат да направят всичко, което позволява устава, като промяната му ще бъде поискана още на този конгрес

Явор Куюмджиев заяви, че сега очаква върху него да се изсипе лавина от неприятности заради истините, които е казал в предаването. И на въпрос „Защо?“ той отговори: „Защото тези хора действат по сталинистки- който е против тях, трябва да бъде унищожен“.

Куюмджиев получи и книга с интервю на Ахмед Доган от 1992г.

Беновска приключи разговора с Явор Куюмджиев, член на НС на БСП, и му благодари за участието в „Беновска пита” по „Канал 3” и „Радио К2” на 15.10.2017г.