“Рим. Борис Христов” – откриването

На 12-ти февруари 2018г. в галерия „Средец“ бе открита фотоизложбата „Рим. Борис Христов“.

В откриването участваха Мариана Цветкова – специализирала при Борис Христов в Рим, Милен Станев – оперен корепетитор, имал честта да се учи от Борис Христов, Румен Димитров – зам.-министърът на културата, Елена Драгостинова – директор на музей „Борис Христов“ и авторът на фотографиите – Светослав Чулин.

Необичайното във фотоизложбата е нейният автор. Той е завършил Техническия университет в Берлин, след което специализира в авиационния гигант “Ролс-Ройс”, но въпреки това през целия си живот остава неразривно свързан с природата, културата и медиите.

Относно “Рим. Борис Христов” той сподели, че се е опитал да покаже чувството на личностно преживяване и интимност, което човек изпитва, изправен пред вещите и дома на оперният артист. “Те са напоени с толкова много история, емоция и енергия, че няма друг начин, освен да преживееш лично тази среща. Затова и във фотографиите няма хора. Кадрите са освободени от чевшко присъствие”. 

Жезелът на Борис Христов от “Борис Годунов”

„Съвсем естествено я посветихме на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз, защото със своята култура и постижения, България много отдавна има една водеща роля”, коментира Елена Драгостинова. Доказателство за това, разбира се, е изкуството на Борис Христов и на всички останали певци и музиканти, които шестват по света“.

По-късно тя добави: „Българската държава е допринесла много за създаването на условия, в които българските артисти да могат да се обучават лично под ръководството на Борис Христов. Когато стъпихме в този дом, бяхме с Марияна Цветкова – ученичка на оперният доайен, и с други артисти, включително и инженерът Светослав Чулин, който работи много добре и с фотоапарат и нямаше как да не го използваме. След като получихме разрешение, посетихме всички стаи и снимахме всичко, което е съхранено и свъразно с Борис Христов“. 

От своя страна зам.-министърът на културата изтъкна значимостта на изложбата за Министерството на културата, освен поради фактът, че тя е включена в календара на европредстедателството, но и защото представя културното и историческо наследство на страна. Той завърши с думите: “много ми се иска българският народ да има самочувствието на един стойностен народ, който е наследник на много велики българи, сред които е и Борис Христов“.

Събитието завърши с изпълнение на ученичката на Борис Христов – Мариана Цветкова, заедно с пианистът Милен Станев. Те поздравиха гостите с две американски песни, които с любовната си тематика препращат към предстоящия празник на любовта.

Нещо любопитно, което Цветкова сподели, е че има желание с представената изложба и концерт да гостуват на „Европейска седимца в Ню Йорк“ и на “Европейска седмица във Вашингтон”.

Посещавайки изложбата, ще можете лично да усетите величествеността на Рим и мощния талант на световноизвестния Борис Христов. Фотографиите представят любимите му места и най-емблематичните му вещи. Насладете им се!

Виолета Цолова