Президентът Румен Радев-патрон на бъдещ проект на НАТФИЗ

Президентът Румен Радев посети НАТФИЗ и заяви, че световен проект на Академията ще бъде под патронажа на президентството. 

,,Сцената е пистата, от която излита най-важният фактор за прогреса – силата на човешкото въображение”, каза той и пожела на студентите да достигнат “големи височини”.

В сряда вечер в Учебен куклен театър (УКТ) абсолвентите на проф. Румен Рачев представиха пред президента на Република България Румен Радев и първата дама Десислава Радева своя ,,Кино-театър „Българан“. Спектакълът се завърна с 4 награди от международния студентски фестивал FIST в Белград, Сърбия.

Поводите за събитието бяха два: отпразнуване на международния ден на театъра и новината, че проект на Академията ще бъде под патронажа на президентството.

Ректорът на НАТФИЗ Проф. Станислав Семерджиев разказа за скорошното си заседание  в Лос Анджелис. Там той прави предложение за създаване на световен форум на всички висши училища по изкуствата. На въпросното заседание присъстват изпълнителните директори на музикални консерватории, Световната асоциация на училищата по изобразително изкуство и дизайн, Европейската лига на институтите по изкуствата, Европейското общество за научни изследвания и др.

Проф. Семерджиев предлага конспект за належащите проблемни области в световното образованието. Първата  точка е, че ,,театър и кино не се изучава” в началните и средните училища.
,,Онова, което превръща хората в творчески личности, не се изучава именно в годините, когато те трябва да се развиват своята креативност”, заяви той. – ,,Смятам, че българската култура има нужда от помощта на президента”, продължи ректорът.

Президентът Румен Радев благодари за поканата на проф. Семерджиев заедно да отбележат празника на НАТФИЗ ,,Кръстьо Сарафов”. Радев сподели, че цял живот е правил обратното на хората на изкуството. ,,Цялата ми работа, когато съм бил сам и затворен в кабината, далеч над земята, е да задуша връхлитащия ме океан от емоции и чувства.” А задачата на артиста е  с ,,всяко движение и дори с липсата на движение да предизвика океан от чувства”.  Именно затова държавният глава се преклони пред тази професия.  Той е впечатлен от методиката в Академията и това как преподавателите там са трансформирали образователната система за да дава стимул за развитие. Според  него НАТФИЗ се утвърди като културен и образователен център, защото изгражда творци с уникален стил и световно признание – икони в киното.

Президентът награди с почетен орден „Св. св. Кирил и Методий“ първа степен ректора на НАТФИЗ проф. Ст. Семерджиев и пожела на младежите там да “достигнат големи височини.”
,,Сцената е пистата, от която излита най-важния фактор за прогреса-силата на човешкото въображение”, направи чудесна алегория Румен Радев в речта си към целия екип на висшето ни училище за театър и филмови изкуства, както и към всички негови студенти.

Мариела Петкова