Руска фотографка засне ледената красота на езерото Байкал

Представяте ли си да сте върху най-дълбокото езеро, докато е замръзнало? Една смела и талантлива фотографка Кристина Макеева от Москва, Русия отива там и заснема красотата на това замръзнало кралство на природата.

Московската фотографка Кристина Макеeва пътува до езерото Байкал в южната част на Сибир, където улавя красотата на най-дълбокото сладководно езеро в света. На около 600 километра, обширната огледална повърхност се характеризира със слоеве от прозрачен лед, който е напукал и пробождал, оставяйки невероятни органични шарки и замръзнали форми. При ледени дълбочини от 1642 метра в някои райони замръзналата повърхност на сладководното езеро може да задържи теглото на хората и дори на автомобилите.

Байкал е известно с кристално чистата си вода, посетителите могат да видят зеленикаво-синьото дъно, където рибите, животинският свят, камъните и различните предмети блещукат под дебелия слой лед. Снимайки в зона с по-ниски температури, Макеева стига бързо до извода, че  много камери не могат да се справят в такива мразовити условия.  Те работят  около два часа, преди батериите им да се предадат.

Кристина Макеева

Много от изображенията на Кристина изобразяват хиляди големи мехурчета, захванати под повърхността.  Те са резултат от  водорасли, които произвеждат газа метан. Тези бляскави сфери са може би причината за прякора на езерото – “перлата на Сибир”. Големите пукнатини могат да се простират на 30 километра  с широчина между 2-3 метра. Според талантливата фотографка, когато мехурчетата се спукат, звукът “напомня на гръмотевици или изстрел”.

 

mymodernmet.com

Мариела Петкова