С много цвят, емоции и разнообразни ритми започна Фолклорна танцова панорама 2018

На 6 юни на сцената на Античен театър, Пловдив започна Фолклорна танцова панорама 2018.

Танцьорите от фолклорен ансамбъл “Тракия” откриха първия концерт на инициативата с емблематичния танц на Кирил Дженев „Добруджанска танцова импресия“.
 За първи път на една сцена заедно с професионалния ансамбъл танцуваха и фолклорен танцов ансамбъл “Иглика”, фолклорен танцов ансамбъл “Седенчица”, фолклорен танцов ансамбъл “Слав Бойкин” и “Академичен фолклорен ансамбъл” при АМТИИ – Пловдив.

Програмата включваше 15 танца от всички фолкорни области на България.

Най-младите изпълнители, младежите от фолклорен танцов ансамбъл “Слав Бойкин” и ансамбъл “Иглика”, въпреки голямото предизвикателство, успяха да овладеят вълнението си и представиха по три танца.

Артистичността и синхронът на ансамбъл “Седенчица” ги превърна в любимци на публиката. Изпълненията им на „Пуста младост“ по хореография на Емил Генов и „Шопска сюита“ на Димитър Димитров  се отличиха с изключителна професионалност.

Стилът и школата на АМТИИ изпъкваха във всички композиции на „Академичен фолклорен ансамбъл“, но най-завладяващо беше изпълнението им на „Игри в шоплука“ на Стефан Йорданов.

Фолклорен ансамбъл „Тракия“  зарадва почитателите си с композициите „Първа среща“ и „Сватба“ на Даниела Дженева.

На финала всички емоции преляха в песента „Питат ли ме дей зората“, която огласи Античния театър. Танцьорите от всички ансамбли изпълниха сцената, а публиката, изправена на крака, се включи в хоровото изпълнение.

Чрез жребий, дарение за участие получиха: ансамбъл „Тракия“, ансамбъл „Иглика“ и ансамбъл “Седенчица”. Ансамбъл “Слав Бойкин” и “Академичен фолклорен ансамбъл” при АМТИИ-Пловдив получиха право на участие в годишните дарения на фондация Българско танцово изкуство.

Емил Генов, управител на фондация Българско танцово изкуство, благодари на публиката и участниците и връчи плакети на художествените ръководители на ансамблите.

Целта на инициативата на фондация Българско танцово изкуство е да популяризира българския танцов фолклор като събере на една сцена професионални и самодейни групи за сценични танци на основата на българския музикален и танцов фолклор,  както и да подпомогне участниците морално и материално.

Пламен Михайлов