Събитията през погледа на бившия премиер Иван Костов

“Предоверявах се и не упражнявах достатъчен контрол”

Повече от година пиша книгата си “Свидетелства за прехода”. Посткомунистическото общество ще е сърдито заради книгата ми. Тези хора не можаха да се разделят с комунистическите си възгледи и да приемат Прехода. Те винаги са били срещу средствата, с които той се осъществява. Една от целите на книгата е да се обясни на хората защо днешната ситуация е такава, споделя Иван Костов.

“Банките изпаднаха в много тежка ситуация заради голямата девалвация на лева. Обезценяването на парите удари много силно по банките. Държава тогава почти наистина нямаше. Имаше стикери, които се лепяха по всички малки магазинчета и пишеше с по три букви кой е охранителят. Тези фирми не получиха лицензи за застрахователи, победихме ги донякъде. Те бяха близки до политически централи и това е ясно на всички”, спомня си Костов. “Не се гордея, че съм въвел валутен борд в страната. Така лиших БНБ от нейната независимост и възможност от икономически растеж”, коментира той.

 “Една от амбициите на тази книга е да помогна на хората да си обяснят защо днешната реалност е такава”

“Предоверявах се не упражнявах достатъчен контрол, това е моята слабост. Това е въпрос на светоглед”, разкри Костов. Той призна, че е бил предаван.

Свидетелствам от онези ми години. Урокът, който съм извлякъл за себе би, голямата ми грешка е, че не извършихме декомунизация по примера на Конрад Аденауер (първият канцлер на Федерална Република Германия). В самото общество нямаше такава нагласа. Това означава пълна промяна на учебниците по история и на програмата по литература. По друг начин да се образоват младите българи, за да станат убедени привърженици на демокрацията.

“Андрей Луканов заедно с Желю Желев преследваха едно и също нещо – да стартират Прехода. Луканов имаше много ясно изразена идея да го управлява така, че да е в полза на неговата политическа сила, а СДС да плати тежката цена и това се случи”.

„Не се гордея с въвеждането на валутния борд и съм един от този, които са лишили БНБ от нейната парична политика. Паричната политика на една банка е изключително важна за икономическата динамика, за макроикономическата стабилност”, отбеляза Иван Костов, премиер в периода 1997 г.-2001 г.

Демокрацията днес е в упадък

Според него днес демокрацията е в упадък. „Малко известно е в България, че според критериите на „Фрийдъм хаус” за страните в преход България в сравнение с 2008 г. демокрацията е в упадък, в отстъпление – била е консолидирана, сега е полу консолидирана – проявила е и проявява много дефекти, ние сме в регрес. Това е оценката ми за днес”, обясни Иван Костов.

Масовата приватизация е идея на БСП

Относно масовата приватизация той обяви, че това е била идея на БСП и е проведена почти изцяло от социалистите. Причината е била, че към онзи момент България не е имала налични пари, за да се продава срещу пари. „Още тогава твърдях, че това няма да свърши добре. Тя се превърна в разочарование”, каза Костов.

Бившият премиер твърди, че непознава настоящия лидер на БСП Корнелия Нинова, която при неговото управление е била назначена в борда на държавната „Техноимпекс”. „Министрите имаха пълна свобода да назначават своя екип – това беше част от административната реформа – към Валентин Василев са тези въпроси”, уточни той.

За обвиненията към него, че на безценица са продадени „Кремиковци” и БГА „Балкан” Иван Костов, обясни, че те са имали отрицателна нетна стойност заради големите си дългове.

“Когато една фирма има огромни дългове, тя е фалирала и не струва нищо”, напомни той.

Във връзка с актуалния скандал „Апартаментгейт” Костов коментира своето имотно състояние:

“Аз живея в къща, която съм построил със собствените си ръце и помощта на баща ми. Живея в дома си от 1981 г. Дълго време в представите на българите живеех като човекът, който е заграбил половината собственост на България. Това не е така. Много хора са представяли собственото си забогатяване като мое. В България тези неща са тъжни. Масовата приватизация изцяло идея на БСП. Тя беше проведена от тях. Още тогава твърдях, че това няма да свърши добре. Това бе политическа измама от много голям калибър”, спомня си Костов.

През 1997 г. почти нямаше държава

На въпроса дали фалита на КТБ може да се сравни с банковия срив през 1997 г. той отговори, че преди 22 г. положението е било много по-тежко. Тогава почти нямаше държава, управляваха силови групировки.

За ДПС той коментира, че от 1997 г. партията е започнала да се сближава силно с „Мултигруп”-холдинг, създаден от ДС.  „Опитал съм се обективно и критично да посоча каква е била ролята им при взимането на ключови решения за България. След изборите през 1997 г. ДПС започна да се сближава и да изпълнява политиката на „Мултигруп“, а това е фирмата на Държавна сигурност“.

“Тази книга ми отне много сили. Не бе лесно да я напиша”, призна той.

“Демокрацията в България е в упадък. Тя проявява много дефекти. Ние сме в регрес”, е оценката на Иван Костов днес.

Припомняме, че Иван Костов представя книгата си „Свидетелства за прехода 1989 -1999 ” днес от 18.30 ч. в зала “Концертна” на Централен военен клуб. Участие в дискусията ще вземат писателят и гл.редактор на издателство “Сиела” – Захари Карабашлиев и проф. Калин Янакиев.

Източник: bTV, снимки:Facebook

Avatar

About Златка Вълканова

View all posts by Златка Вълканова →