Съвместен концерт на Детския хор на БНР и Фуюки Енокидо закрива дните на японската култура в България

Финалното събитие от програмата е в чест на приятелските отношения и двустранния културен обмен между Япония и България

Концерт в чест на приятелските отношения между Япония и България е заключителното събитие на 30-тите юбилейни дни на японската култура. На 6 декември от 19:00 ч. в Зала „България“ (ул. „Аксаков“ 1) публиката ще има уникалната възможност да се наслади на съчетанието между красивите гласове на Детския хор на БНР и звуците на традиционния японски инструмент кото в изпълнение на Фуюки Енокидо. Входът за събитието е с покани от Рекламно-информационния център на БНР (бул. „Драган Цанков“ 4). Концертът се организира от Асоциацията на завършилите Токайския университет в България и Посолството на Япония в България.

По време на представлението хорът ще демонстрира таланта си в програма от избрани образци от японската, българската и световната хорови съкровищници. Гостите ще имат възможност също така да чуят най-популярния традиционен инструмент в Япония кото в изпълнение на солистката Фуюки Енокидо. Концертът цели не само тържествено да закрие програмата на Дни на японската култура 2019, но да допринесе и за по-нататъшното насърчаване на двустранния културен обмен между Япония и България.

Детският хор на БНР е създаден през 1960 г. от акад. Христо Недялков. В своята 59-годишна история формацията прославя българското музикално и певческо изкуство в Европа, САЩ, Япония, Мексико, Куба, Алжир, Китай, Турция и много други страни. През 2002 г. хорът и неговият диригент получават почетното звание на Европейската комисия „Посланик на европейската култура“. Детският хор на БНР и Япония имат дългогодишни връзки, създадени още през 1966 г. от основателя на хора акад. Недялков и основателя на Токайския университет Шигейоши Мацумае.

Световноизвестната солистка Фуюки Енокидо има изключително активна концертна дейност в над 30 държави по света. Нейни изпълнения са били част от официалната програма на закриването на Олимпийските игри в Лондон и Рио де Жанейро. Програмата на солистката ще включва специално подбрани изпълнения за тържествения концерт.

  • 30-е юбилейни Дни на японската култура в България се организират от Посолството на Япония в България и с подкрепата на Клуба „Приятели на Япония в Република България – Нихон Томоно Кай“.

За Дните на японската култура в България

Дните на японската култура се организират в Република България от Посолството на Япония от 1990 г. За тридесета поредна година българската публика има възможност да се докосне до древното и съвременното лице на богатата японска култура.

30-ите юбилейни Дни на японската култура през 2019 г. се осъществяват с любезната финансова подкрепа на Astellas, ЦКБ Сила, Mitsubishi Electric – ClimaCom, DJK Europe GmbH, FANUC, GEOTECHMIN, HONDA, JTI, JAPE, KWP, LB Bulgaricum, LEXUS, Mistubishi Corporation, MOTO-PFOHE, TOSHIBA, TOYOTA, UniCredit Bulbank, YAZAKI, YOKOGAWA-Bulgaria.

Avatar

About Златка Вълканова

View all posts by Златка Вълканова →