Северна Македония е факт!

Държавните институции, граничните пунктове и дипломатическо-консулските представителства ще променят табелите с новото име на страната

Договорът от Преспа официално започва да се прилага. И Македония започва да използва новото си име Република Северна Македония. В по-дългосрочен план ще се сменят документи, официални бланки и надписите в местната и държавна администрация.

След ратификацията на протокола за приемането на Република Северна Македония в НАТО в гръцкия парламент официално влиза в сила употребата на новото име на държавата – Република Северна Македония. В срок от седем дни държавните институции, граничните пунктове и дипломатическо-консулските представителства на страната ще променят табелите с новото име на държавата – Република Северна Македония. Употребата на новото име трябва да бъде съгласувана със закона за употреба на езиците, което означава, че табелите ще бъдат написани и на албански език, тъй като, както неотдавна заяви говорителят на правителството Миле Бошняковски, албанците са 20 процента от населението на държавни ниво.

Препоръки за промяна на надписите ще получат и местните органи на властта. Промяната на конституционното име на Македония последва след подписването на споразумението от Преспа и неговата ратификация в македонския и гръцкия парламент. След 27-годишен спор за името с Гърция, Македония промени своето име на Република Северна Македония. След разрешаването на дългогодишния спор около  името миналата  седмица в Брюксел бе подписан присъединителен протокол за членството на Македония в НАТО от 29-те посланици на страните-членки на НАТО.

Източник bTV

Avatar

About Златка Вълканова

View all posts by Златка Вълканова →