Следващият проект на Кристо: опаковане на Триумфалната арка

Заедно със съпругата си и партньор Жан-Клод, артистът Кристо вече е опаковал Райхстагът в Берлин и паметници в Милано– a дори и бряг в Австралия. Сега, този негов специфичен стил през 2009г. се завръща.  

В сряда Кристо е обявил, че е получил разрешение от френското правителство и Държавния център за националното наследство да опакова Триумфалната арка, една от основните забележителности в Париж, следващата година от 6 до 19 април.  

Жан-Клод е била близо до мен през целият ми живот“ казва 83-годишният Кристо в едно телефонно интервю. „Разбира се, жалко и тъжно е, че вече не е тук, но аз съм готов и решен да продължа с живота и работата си.“  

Проектът L’Arc de Triomphe, Wrapped (Проект за Париж, Place de l’Etoile-Charles de Gaulle)”, ще включва покриването на арката със сребристо синя рециклируема, полипропиленова тъкан– почти 270 000 квадратни метра – заедно с около 23 000 фута червено въже.  

Събитието ще съвпадне с изложба в центъра Помпиду, планирана за 18 март, която ще проследи ранните години на Жан-Клод и Кристо в Париж. Родени на една и съща дата през 1935г., те се срещат там през 1958, когато Кристо се мести в града след обучението си в България. Те живеят и работят заедно в Париж до 1964, когато се установяват в Ню Йорк.  
Изложбата в центъра Помпиду ще включва още рисунки, документация и други творби свързани с известните им произведения, като например „Понт-Ньоф, опакован, проект за Париж, 1975-85.“   

Одобрението от Франция на проекта дойде сравнително бързо. Кристо казва, че въпреки създадените от него проекти за опаковането на Триумфалната арка, още докато е живял близо до нея, сериозното планиране е започнало едва през изминалата година. Това е значително по-кратко време в сравнение с бюрократичното време с разрешението за опаковането на Райхстага, обмисляно около 20 години или проектът с „Портите“ в Сентрал Парк, който били замислен още през 1979, но не се осъществил до 2005г.  

Кристо толкова настоявал за опаковането на Триумфалната арка, защото по негови думи „е искал да направи нещо по-грандиозно от изложбата.” 

Въпреки че Центърът за националните паметници е помогнал за осъществяването на проекта, той няма да получи публични средства. Кристо обяснява, че опаковането ще бъде финансирано от продажбата на подготвителните му проучвания, чертежи, колажи и модели за него.   

Магдалена Митева

About Магдалена Митева

View all posts by Магдалена Митева →