След пожара: Основната структура на „Нотр Дам” е спасена и ще бъде запазена

Румен Радев: “Убеден съм, че френският народ ще надмогне болката със силата на вярата”

Причините за пожара все още не са известни. Огънят се е разгорял на покрива на храма в ранната вечер на 15-и април. Според полицията пожарът е инцидент, а не е предизвикан умишлено.

“Около час след  началото на пожара френският президент Макрон,  трябваше да направи изявление, може би най-важното си откакто е на президентският пост, свързан със социалната криза във Франция. Разбира се изявлението беше отменено, защото проблемите свързани с настоящето изглеждат нищожни пред това, което губи Франция, защото това, което тя губи е свързано с това в което тя се чувстваше най-силна – хилядолетната си история, културното си богатство, наследството си. Десетки са реакциите на световните лидери”, коментира от Париж Десислава Минчева.

В момента текат ремонтни работи на покрива, а преди няколко дни бяха свалени прочутите статуи на светци, за да бъдат реставрирани. Рухналата кула стрела беше висока 93 метра.

Строителството на Катедралата, посветена на Света Богородица започва в средата на XII век. /1163 г./ И продължава 200 години, а огънят  унищожава покривът и една от кулите за около час.

Основната структура на “Нотр Дам” е спасена и ще бъде запазена

“Вече считаме, че основната структура на “Нотр Дам” е спасена и ще бъде запазена”, каза ръководителят на операцията Жан-Клод Гале, само час след като беше обявил, че не може да даде гаранции за катедралата.

Пожар унищожи голяма част на един от символите на Париж – катедралата „Нотр Дам”. След продължилата цяла нощ борба с пламъците, пожарникарите съобщиха, че огънят е овладян. Пламъци във вътрешността все още има, но няма опасност.

Огънят, който пламна малко преди 19:00 часа местно време, доведе до рухване на заострения връх на катедралата, висок близо 100 метра.

Спасени са емблематичните две кули, както и много произведения на изкуството и безценни предмети, съхранявани в храма. 

За момента парижката прокуратура разследва пожара като нещастен случай и се изключва вероятността за палеж. По всяка вероятност, пожарът е свързан с ремонтните дейности на катедралата. Прокуратурата е разпитвала вече хора, които работят по реконструкцията.

Ватикана заяви, че “ужасната новина за пожара, опустошил катедралата „Нотр Дам”, символ на християнството във Франция и в света, е била посрещната с шок и скръб от Светия престол”. “Изразяваме нашата солидарност с френските католици и с хората в Париж и се молим за пожарникарите и тези, които правят това, което е възможно за справяне с тази драматична ситуация”, каза говорител на Ватикана.

“Убеден съм, че френският народ ще надмогне болката със силата на вярата”, написа и българският президент Румен Радев във Facebook. “Съкрушителна е гледката на горящия символ на вяра, епохи и култура, оцелял през всичките повратности на историята. Виктор Юго е описал катедралата като “Необятната каменна симфония, колосално дело на един човек и на цял народ, единна и сложна като “Илиадата“”, написа държавният глава в своя профил в социалната мрежа.

“Всяка щета по “Нотр Дам” нанася болезнена рана не само в сърцата на французите, но и за всеки европеец, за цялото човечество”, подчертава президентът Радев.

Мексиканският президент Андрес Мануел Лопес Обрадор изрази солидарност с Франция и предложи помощ за възстановяване на катедралата. Националният музей на Бразилия, който тежко пострада при пожар през септември 2018 г., също изрази съжаление по повод трагедията в Париж.

„Получаваме съчувствие от целия свят, наистина от целия свят. Защото това е драма за целия свят. „Нотр Дам” е цялата история на Париж и веднага се сетих за кадрите от освобождението на Париж. Тогава казали, че когато проехтели камбаните на „Нотр Дам”, били чути чак в Буенос Айрес. „Нотр Дам” е символът на това, което сме”, заяви кметът на Париж Ан Идалго.

В катедралата Наполеон Бонапарт е коронясан за император, а Виктор Юго я увековечава с романа си „Парижката Света Богородица”.

Източник bTV,снимка: wikipedia

Avatar

About Златка Вълканова

View all posts by Златка Вълканова →