Социални Мрежи

Снимка: Pinterest, Kevin Lau

Когато Марк Зукърбърг е създал фейсбук е искал само да улесни колегите си в университета за по-лесна и достъпна комуникация. Да, той обаче пускайки мрежата успя да направи голям ,,улов” и пробив в интернет вселената. Ето, днес сме на лов за разсъждения относно всички навици на днешните съвременни хора в модерното общество. Много често се сблъскваме с идеята, че социалните мрежи са олицетворение на ралността, а дали е така? Можем ли да живеем без тях и има ли здравословен начин за използването им?

Отваряйки многбройните мрежи, виждаме пъстрите и ,,падащи” постоянно нови изображения, които ни призовават да си купим нещо, да продадем или да ,,видим‘‘ историята на някоя личност, в зависимост от популярността й. Да видим някого как пие сутрешното си кафе на известна тераса или площад е по-добрата версия на реалната-уговорена среща по телефон. Не, не е шега.

Важно е да имаш фейсбук, а още по-важно е да имаш и инстаграм, нали? Замисляйки се за времето в което се намираме – а именно на супер развитите технологии, много трудно бихме могли да си позволим лукса да отсъстваме от интернет света. Но колко е добре да знаем дозата, също е важно. Нали?

Сутрин е, бързаш. Е, все пак първото или второто, което правиш е проверка на социалките. Вечер, докато си с приятели в страхотен бар не можеш да пропуснеш да ,,пуснеш‘‘ какво пиеш и хапваш? Много е хубаво да можем да се изиним поне веднъж на приятелите си и да им кажем, че – да те са по-важни от случките в интернет, но някак е невъзможно да не споделим всичко оналайн? Ако не го споделим, то може би не се е случило.

 Може би на всеки от нас се случва да сме като хипнотизирани от дисплеите на телефоните, ровейки за поредната страница, профил или приятел, там фигурура и някое важно събитие, което разбира се фейсбук напомня, че идва. Изведнъж много от нужните вести, долитат бързо и компресирани на едно място.  Бележките на хартия са едно отминало време, което е толкова ретро, че дори не си и помисляме да го използваме.

 Алгоритъм на нашите действия …

Ние съвсем сериозно сме се ,,синхронизирали” с всички, които следваме в инстаграм и фейсбук, тези хора стават не само част от екраните ни в метрото, а част от гостите ни вкъщи, част от времето ни за дететето и част от най-важните ни ангажименти в работата. Понякога темите, които обсъждаме са от интернет, а децата активно научават кой и защо е популярен. Всъщност, в нашите човешки и реални животи използването на здравословна доза реклами и социални мрежи е въпрос на избор. Избор дали ще покажеш личните си снимки на всички, избор дали ще се научиш да рисуваш от интернет, а не от курс по рисуване. Избор е дали ще следиш най-нашумелите риалити звезди, избор е дали ще решиш, че не е толкова лошо да си съвременна версия на Кардашиян в български еквивалент.

Голям коктейл от случки, многообразие от примери за успели хора и много реклами.Това е водещата сила на социалните мрежи, това е идеята, която се разви извън мащабите на очакваното и погълна света. Сега е много важно да прочетем какво ни казва Тръмп, а после какъв отговор е получил, защото така се създават новините час по-късно. Социалните мрежи, са една история, която винаги ще бъде с отворен финал…