“Да ходиш по вода” от Андрей Паунов открива 23-тото издание на “София филм фест“

23-тото издание на “София филм фест“ започва днес. Откриването е в зала 1 на НДК с филма на Андрей Паунов “Да ходиш по вода”.

Близо 200 филма, над 300 чуждестранни гости и много кинопремиери очакват любителите на седмото изкуство.”Правете кино, не война” е мотото на предстоящия “София филм фест”, а поводът – 50 години след “Уудсток”.В този контекст рок легендата Кирил Маричков ще получи Наградата на София по повод неговата 75-а годишнина.Директорът на фестивала Стефан Китанов обясни:”Откриваме с “Да ходиш по вода” на Андрей Паунов за великия Кристо. Гвоздеят на програмата ще бъде българският актьор, който успя да развее за първи път българското знаме на церемонията на “Оскарите” – Димитър Маринов”.

Специален фокус тази година ще бъде поставен върху Полша. По покана на Полското посолство и Полския институт в София пристигат 3-ма световноизвестни режисьори – Кшищов Зануси, Павел Павликовски и Агнешка Холанд, каза пред “Хоризонт” директорът на Полския институт Ярослав Годун:”Тези 3 големи имена за Европа и за света са много важни и затова е много важно да бъдат тук заедно с нас”.

БНР