Творби от хартия в осмото издание на София Хартиен Арт Фест

 

За втори пореден път София Хартиен арт фест(СХАФ) ще представи своя експозиция съвместно с Галерия Арте. Събитието ще се състои в галерията на 17 април, вторник, а на 12 април – четвъртък, от 18:00ч ще бъде официалното откриване на СХАФ в Националния дворец на културата.

Проектът МИНАЛО. НАСТОЯЩЕ. БЪДЕЩЕ e голямоформатна експозиция, която ще бъде разположена в НДК от 12 април до 19 май. А в галерия Арте от 17 април до 5 май ще бъдат показани камерни произведения на авторите. Идеята за представянете на широкоформатни и камерни творби цели да онагледи широкия спектър на лична интерпретация, различния визуален език, идеите и техниките, които авторите владеят. Друг основен приоритет на Арт феста тази година е включването на повече български автори.

Сред тях са Тодор Тодоров и Снежана Симеонова, които представят скулптури и допълват  стиловото разнообразие с живопис, графика и хартиено изкуство. Подобен е стилът и на останалите автори – Валентин Балев, Даниела Тодорова, Лаура Димитрова, Анна Бояджиева, Маня Вапцарова, Розина Макавеева и Адрияна Бояджиева.

Редом с тях са изгряващите млади творци – Станислава Анчова и Калоян Георгиев. Те ще представят скулптури в метал и керамика, в унисон с дискретната стилистика на фотографиите на Мария Ангелова и калиграфията на Елисавета Ангелова и Дана Тилева.

Една мозайка от имена и стилове, изтъкаваща сбита форма на тенденциите в съвременното българско изкуство. Всеки автор запазва своята уникална идентичност и същевременно допринася за осъществяването на цялостната идея. Обединена Европа е нашето голямо семейство, в което тази експозиция заема достойно място като бутиков проект с личен прочит.

Експозицията допълва и развива темата за духовност и екология, но личният прочит на всеки от авторите създава мозайка от произведения в общ формат – 50х50см. Експозицията е като една кино лента прожектираща пред зрителя, сънища, мечти, инвенции, но и сериозни послания към обществото.

В тазгодишната програма на СХАФ 2018 откриването на изложбата е след представянето на Фестивала в Хелзинки в Градската Библиотека. Пътуващите формати се редуват с изложбите в София и това подчертава приноса на България към европейския културен живот.