Соня Калеро-Алонсо поставя „Кармен-сюита” в Пловдивската опера

Легендарната кубинска хореографка работи с балетната трупа

Легендарната кубинска балерина и хореографка Соня Калеро-Алонсо пристигна в България по покана на Опера Пловдив, за да постави спектакъла “Кармен-сюита” по музика на Бизе – Шчедрин, създаден от нейния балетен учител и съпруг Алфредо Алонсо специално за Мая Плисецкая в Болшой театър през 1967 г.

Соня Алонсо прие да работи с балетната трупа на операта, вдъхновена оттворческия потенциал на младите танцьори от Европа, САЩ, Азия и ЛатинскаАмерика, които от една година живеят и работят в Пловдив.

„От 32 танцьори 17 са от чужбина. Това са талантливи млади хора, които виждат своето кариерно развитие именно в Пловдив”, споделя административният ръководител на балета Галина Гешева. Повечето от тях карат втори сезон под тепетата.

В пловдивската трупа са Мария Салводеньо и Микела Кироли от Италия, японците Масафуми Окузано и Фуми Шибутани и Реми Окамото. Имаме и бразилка – Аманда Роха, аржентинец – Нелсън Лейва, както и мексиканка Аралия Дролон. Танцуват и британците Джорджина Картрайт и Андрю Макфърлейн. Има и двама младежи от Естония и Испания. В трупата Щатите, Гърция и Македония са с по един представител. 

Легендарната кубинка единствено притежава авторските права на хореографията на Алфредо Алонсо (1917-2007), който е основател на Кубинския национален балет. От създаването си преди 50 години, балетът “Кармен -сюита” не слиза от афишите на най-големите балетни сцени в света. Спектакълът на Алфредо Алонсо е различен, не традиционен и бяга от сладникавия псевдо испански стил. Той бива забранен в Москва веднага след премиерата.

Легендата на кубинския балет Соня Калеро Алонсо пристигна в Пловдив и започва репетиции с трупата на Пловдивска опера. Бившата балерина, която през 1994 година бяга от Острова на свободата в Съединените щати, ще репетира едноактния балет на Родион Шчедрин „Кармен сюита”. Автор на либретото за нея е съпругът на Калеро -хореографът Алберто Алонсо.

Соня Калеро и Алберто Алонсо са легендарна артистична двойка в Куба. Живеят повече от 30 години заедно – до смъртта на Алонсо, който е считан за баща на съвременния кубински балет. Заедно бягат в Маями и започват да изнасят курсове по балет в най-престижните американски университети. Сега бившата звезда е на 82 години.

През 1967 година Алберто Алонсо написал зарекорден срок либретото за балета по молба на Мая Плисецкая. Съветските властиму разрешили да направи спектакъла, защото го брояли за “свой” – от Острова на свободата. Той обаче направил балет, от който лъха не само на еротика, но и на нещо още по-опасно – на свобода. Така Болшой театър и Политбюро забранили набързо постановката.

Премиерата на изпълнената с еротизъм „Кармен-сюита” ще бъде на 15 март в Дома на културата „Борис Христов”.

Източник: Plovdiv24

Avatar

About Златка Вълканова

View all posts by Златка Вълканова →