Созопол на гости на София

Древни археологически находки и географски карти на столетия

Древни архоелогочески находки, амфори и непоказвани образци на българската военна картография могат да се видят в Националната библиотека „Св.св.Кирил и Методий”.

Изложбата показва древни предмети, открити в Созопол, които разкриват непознати факти от историята ни. Посетителите могат да видят също икони и прибори на няколко хиляди години,  любопитни географски карти, както и мраморното ковчеже в което са били открити мощите на Св. Йоан Кръстител на остров „Св. Иван” край Созопол.

Централното фоайе е своеобразен портал към миналото. Може да ви отведе чак до праисторическите селища.

 „Най-интересните експонати тук са едно таралежче, или овца, която е детска играчка, дрънкалка от края на V-то хилядолетие пр. Христос, също така модел на лодка, модел на храм”, споделя Димитър Недев, директор на Музеен център – Созопол.

Повечето предмети са изработени с достъпни за съвремието ни смеси, но технологията не може да се повтори, твърди Недев. „Находките говорят за нещо, което ние започваме да губим, че хората тогава са живели в пряка връзка с природата”.

Проф. Казимир Попконстантинов

Преди 9 години професор Казимир Попконстантинов ръководи археологическата експедиция, която открива мощите на Св.Йоан Кръстител. Разказва, че надписа върху капачето на малка кутия с която са пренесени тленните останки, подсказал на екипа, че мощите са на предтечата.

„Отбелязано е в навечерието на освещаването на Св. Йоан, тоест на храма на св. Йоан, на 24 юни. Св. Йоан Кръстител е роден на 24 юни, разказва проф. Казимир Попконстантинов – историк и археолог.

В библиотеката са изложени и географски карти с детайлна информация за минали събития. Тази от 1396 г. показва постепенно завоюване от османците, чрез поставяне на флагчета с полумесец на завладените крепости. А кръстът на все още свободните.

„Ние решихме да видим колко е струвала една карта. Изчислено в товари олово, с колкото се е плащало тогава, било е почти равностойно колкото стойността на една средно голяма крепост”, отбелязва Стефан Пейков – „ГЕОПАН” – Бургас.

Изложбата ще продължи до 2 май. Входът е свободен.

Източник: BTV

Avatar

About Златка Вълканова

View all posts by Златка Вълканова →