3D сканирането на катедралата Нотр Дам може да бъде безценен инструмент

3D сканирането на катедралата Нотр Дам, направено от Андрю Талон, професор по история на изкуствата във Vassar College, който почина през ноември миналата година, може да се окаже от жизненоважно значение за възстановяването на катедралата след опустошителния пожар от тази седмица.

3D сканиранията са направени с помощта на лазер, монтиран на статив, който обхваща определената зона, измервайки разстоянието между скенера и всяка точка като разграничи тези точки с поредица от цветни петна, които кумулативно формират триизмерно изображение на катедралата. Талон каза пред National Geographic, че “Ако сте си свършили работата правилно, сканирането е с точност до пет милиметра.” Талон направи това на повече от 50 места във и около Катедралата, като събира над един милиард точки от данни.

Талон каза пред екипа на документалния филм през 2015 г.: Когато работите върху средновековни сгради, е трудно да имате впечатлението, че можете да кажете нещо ново.Така че днес използвах по-сложни технологии, за да се опитам да получа нови отговори от сградите. Най-добрата технология, която може да реши някои проблеми като тази е лазерния скенер. Това позволява на човек, за първи път в историята на писането за готическата архитектура, да каже неща с относителна сигурност.

Очаква се данните за сканиране на Tallon да бъдат консултирани, за да се пресъздадат измерванията на гредите, както и за цялостната структура на Notre Dame. Цифровият му модел също ще играе основна роля при възстановяването на кулата на катедралата, която се срина в огъня.