Спонтанността на живота във фотоизложба на Никола Попов

Животът в своята спонтанност и естественост не може да бъде нов, а е все същият. 

История за рибари, спускащи своите мрежи в черно – бели кадри е изложбата “Ракзаз за Несебър” на Никола Попов. Тя е един от акцентите в програмата на фестивала “Месец на фотографията”. Изложбата включва над седемдесет сребърно-желатинови фотографии, снимани в периода 1957-1961 г., копирани лично от автора. Кадрите могат да бъдат разгледани в галерия “Synthesis” от 4 юни.

“Серията на арх. Николай Попов „Разказ за Несебър”, показана за първи път през 1961 година, е точно обратното на ширещата се тогава фотопропаганда на новия живот. 

Фотографът търси радостта от живота далеч от офанзивите на историята, която попада пред камерата му само с каменните си следи.

За него историята заедно с природата и връзките, които архитектурата прокарва между тях, не са нищо повече от изящен декор на всекидневието – с ритуалите му, с надеждите му, с невинността му… Всекидневието за арх. Попов далеч не е банално, а е поетично и поетиката му в Несебър идва „по море”

Арх. Николай Попов е класик и по още една причина – времето нищо не е успяло да отнеме на фотографиите му.

Те спокойно биха могли да бъдат направени днес, стига да се намери някой с неговото майсторство и способност да пази в образите си живота по крайбрежието от пораженията на посткомунизма.

Както арх. Попов го е опазил от пораженията на комунизма.”