Спортът е изкуство, но правилата го правят спорт

На днешната дата 17 май празнуваме Деня на българския спорт.

У нас  този ден се отбелязва от 2005 година. До 17 май 1894 година в българските училища не се практикува никакъв спорт. Първите учители по физическо възпитание пристигат от Швейцария. Те полагат основите на спорта в училищата като внасят топки и уреди за гимнастика. Сред най-известните учители по спорт са Шарл Щампо и Луи Айер. Те основават гимнастическата органзация “Юнак”, която служи за пример и вдъхновение за младите. По-късно тя е причина за създаването на известните спортни дружества Славия и Левски.

По повод Деня на българския спорт разговаряхме с фитнес инструктура и треньор по новонавлезлите тренировъчни методи “табата” и “тапаут” Дани Карапанчев. Прочетете в следващите редове какво каза той за sofiapress по повод модата да се спортува и липсата на такава, спортът като навик, здравословен начин на живот и изкуство.

Какво място смятате, че заема спортът в живота на българина?
За съжаление по-голямата част от хората не смятат за нужно да спортуват и дори да се хранят здравословно. Забелязал съм, че в малките градове спортистите са по-малко и въобще хората, които се интересуват от здравословен начин на живот. Говоря за процентно съотношение на местното население.

 

Мислите ли, че българите са изградили навик да спортуват?
Определено! Имаме много силни спортисти, както състезатели на световно ниво, така и активно спортуващи хора за здраве и дълголетие.

 

Каква тенденция забелязвате в хората- мъжете или жените тренират повече?
Вече има едно прилично равенство между половете относно спорта. Например, ако влезем в залата по борба, ще забележим, че има почти само мъже, но в залата по зумба, да речем, е обратното. Фитнесите също стават все по-посещавани от дамите.

 

Спортът у нас се възприема по-скоро като начин за постигане на добър външен вид или за
здраво тяло?
Повечето тренират, за да изглеждат добре. За децата най-добрият мотиватор са родителите! Ако те спортуват, и детето ще спортува. Ако ядат пържени картофи, и децата ще се хранят така.
Смятате ли, че часовете по физическо възпитание в училище са достатъчно да развият у децата
физическа подготвеност и желание за спорт ?
Не! Това е една обща основа. От там нататък, ако едно дете показва високи резултати в дадена област – учителят и родителите му трябва да насочат силите си в неговото развитие, разбира се, ако детенцето иска.
Има тенденция, че българските младежи имат проблем със затлъстяването, каква е причината,
липса на хранителен режим, на мотивация или на добри условия в спортните зали?
Условия в спортните зали? Не мисля! Като малък тренирах на двора с ръчно изработени тежести (независимо от сезона) и не съм единствен. Пак казвам, че най-важният пример са родителите. Спортът изгражда характер и дисциплина, стига да има кой да ти го покаже.
Вие сте фитнес инструктор и в същото време треньор по табата и тапаут. Смятате ли, че тези
спортове имат бъдеще в България?
Да! Аз се занимавам с бойни изкуства от 6-годишен. Освен техническата част за един състезател са важни и функционалната подготовка и издръжливостта. Именно тук може да се вкарат табата и тапаут като част от подготовката. Тези тренировъчни методики, преподавани по правилния начин, разбира се, са отлични и за хора с
наднормено тегло, които не са спортисти, но имат желания да свалят мазнините от тялото си по здравословен начин и да изглеждат добре. Създателят на тапаут – Майк Карпенко е бивш треньор по ММА и кондиционен треньор, но сега се занимава само с хора с наднормено тегло и резултати, които тапаут дава, са изключително бързи и добри.
 
За такъв тип тренировки като тапаут и табата, кое в необходимо повече-физическа подготвеност
или психическа издръжливост? 
Физическата подготовка се придобива с тренировки, ако психически не се откажете преди това.
Мислите ли, че спортът е изкуство и трябва ли човек да има определени заложби, за да се
занимава активно с това?
Всичко опира до 10% талант. Останалите 90% са яки тренировки. Разбира се, че е изкуство, правилата го правят спорт!
Константина Костова

About Константина Костова

View all posts by Константина Костова →

One Comment on “Спортът е изкуство, но правилата го правят спорт”

Comments are closed.