Станислав Анастасов: ДПС не искаме вот на недоверие на Борисов, но и очакваме президентът Радев да обедини нацията

Снимка: Надежда Чипева/ Капитал

Автор: Пламен Велев

Станислав Анастасов, член на ЦОБ на ДПС, в разговор с Илиана Беновска в предаването “Беновска пита” по Радио К2 и Канал 3, заяви позиции по следните теми:

Защо искат оставката на Валери Симеонов?

„Защо искате оставката на един от лидерите на „Патриотите” Валери Симеонов, какво ви направи този човек, сладкодумен и елегантен?”, попита водещата Илиана Беновска. Станислав Анастасовотговори, че всъщност Валери Симеонов сам си е дал оставката с поведението си към малцинствата и към медиите. „Към коя медия?”, поиска да уточни водещата. Събеседникът й отговори, че има предвид всички медиите по принцип.

„Може ли да не ни включвате „Канал 3” и „Радио К2”! Ние имаме по-друг възглед за това какво изобщо се прави в медиите. Ние не сме „грантаджийски” медии, благоволете да не ни присъединявате към това „грантаджийско общество”!”, помоли водещата Илиана БеновскаСтанислав Анастасовотговори, че „Канал 3” и „Радио К2” имат неговото уважение за това, но не може по този начин да се нападат медии и групи от обществото и един вицепремиер би трябвало да знае това.

„Чакайте да Ви кажа един случай. Когато Волен Сидеров беше „златния пръст”, прословут случай, даже самият Валери Симеонов тогава ме защити. Депутати на Волен Сидеров, забравих им имената, вече ги няма в правния мир, ми дърпаха косата, на опашка, на какво ли не, подсичаха ми отдолу краката, нали помните от детството тези подсечки! Вътре в Народното събрание Волен Сидеров дава пресконференция и те само дето не ме пребиват! Къде бяха тогава другите медии?  И мога да изреждам още много случаи с репортер на „Канал 3” и със себе си други случаи!”, разказа водещатаИлиана Беновска. Събеседникът й отговори, че извършителят пак е един и същ и сега са заедно. Водещата отвърна, че Валери Симеонов не е имал нищо общо, като между другото и самият Волен Сидеров не е бил тогава на страната на тези, които са й дърпали косата. Станислав Анастасов обясни, че въпросните депутати са подражавали на езика на омразата и именно това му е опасното.

Посещението в България на лидера на АЛДЕ Ханс ван Бален и оценката му за българския етнически модел и ролята на ДПС.

Тук водещата Илиана Беновска насочи разговора към посещението у нас на лидера на АЛДЕ Ханс ван Бален. Тя пусна на своя събеседник запис от отговорите, които ван Бален и Карадайъ дават на неин въпрос по време на пресконференция в Народното на 12 октомври. Ето отговорите им:

 Илиана Беновска: Беновска, Радио К2. Почетният председател на ДПС Ахмед Доган е създател на модела за етнически мир вече 28 години в България. Някак естествено настоящият министър-председател Борисов се опитва да обедини Балканите и от гледна точка на това, че България е единствената стабилна страна в региона. Въпросът ми е трябва ли ДПС да направи някакви компромиси, за да разшири своя обществен авторитет и да получи повече властови и управленчески позиции?

Мустафа Карадайъ: Благодаря Ви. Уважаеми дами и господа, българският етнически модел няма алтернатива. В основата на българския етнически модел е борбата на турците и мюсюлманите през 1989-90 г. за граждански права и свободи в името на името, религията, езика, достойнството. Нещо повече, ако през 1989-90 г. в България беше най-опасно за етническо противопоставяне от всички балкански държави, след 27 години, ако направим една рекапитулация, то оказа се, че може би единствено в България не се получиха крайните противопоставяния междуетнически, такива, каквито видяхме в съседните балкански държави. Според нас българският етнически модел няма алтернатива. Безспорно, както казахте и Вие, в основата на българския етнически модел стои ДПС и нашия почетен председател д-н Ахмед Доган.

Това е от една страна. От друга страна виждаме едни процеси, крайните, националистическите, национализма, радикализма в момента получават популярност и в Европа, и на Балканите, и в България. При всички положения това не е в принос и в посоката на този модел. Напротив, това е отрицание на този модел, а алтернативата ние виждаме в публични изяви на тези хора и на техните програмни документи, включително и отношенията вътре в страната, и към малцинствата, включително и тяхното отношение към наши съседни държави. Почти към всички съседни държави. А такива са отношенията и на сродните им организации в другите държави. Тогава какво правим? А колкото до властта, нашата оценка и нашето твърдение след изборите беше публично и днес е актуално, ние друга позиция не сме изразявали. Изборните резултати дадоха отговорност на ГЕРБ да поеме управлението на страната, но в никакъв случай, според нас, тази отговорност не включва националисти в участието във властта. И още тогава бяхме казали, че бихме подкрепили управление на страната без националисти, дори и без да участваме в това управление. Тази теза ние все още не сме я коригирали. Благодаря ви!

Ханс ван Бален: Мисля, че положителното послание на Ахмед Доган е нещо, от което ние в Западна Европа можем да се учим. Много мои колеги в Западна Европа обичат да поучават своите колеги от Централна и Източна Европа. Което им прави чест, защото ние всички сме европейци и трябва да се учим едни други. Мисля, че посланието на Ахмед Доган е, че по-скоро всички сме граждани, независимо каква религия имаме, какъв език говорим и откъде идваме. Мисля, че това е нещо, което действително може да е поучително за Западна Европа, това послание и този подход.

„Чухте какво каза на тази пресконференция председателят на АЛДЕ Ханс ван Бален и вашият председател Мустафа Карадайъ. Докъде ще я докараме по този начин?”, попита водещата Илиана Беновска. Станислав Анастасов отговори, че с колегите му също си задават този въпрос, защото посланието е недвусмислено. Той продължи, че ван Бален е дал много висока оценка и за българския етнически модел, за приноса на д-р Ахмед Доган и на ДПС към европейската демокрация. Лидерът на АЛДЕ е подчертал, че участието на „Патриотите” във властта е пълно отрицание на този модел. Поставил е и редица въпроси, като това кой носи отговорност „Патриотите” да са във властта.

   „Аз ще Ви обърна внимание на един нюанс, който той каза – „Бих предпочел да видя ДПС във властта до ГЕРБ, отколкото „Патриотите”!”. Явно вие имате либерална санкция, ако мога така да го нарека, да бъдете партньори на ГЕРБ в управлението, в случай, че те ви поканят?”, попито водещата Илиана Беновска. Станислав Анастасов отговори, че Ханс ван Бален е лидер на либералите в цяла Европа и гледа нещата от европейска перспектива. Той знае много добре, че председателството на Съвета на ЕС е нещо изключително важно.

Станислав Анастасов поиска да даде един пример. Той обясни, че когато заседава един съвет на министри всеки министър си има по една папчица. Той продължи, че ако нещата останат така, до Федерика Могерини, когато се говори за външна политика, по-специално за отбрана, ще седи Красимир Каракачанов. Всеки ще има папка с профила на човека и вътре ще намери цитати, като например: „Македония е българска”, „Сърбите по пет на нож, граница с Хърватска”. Водещата попита своя събеседник дали е виждал тези цитати. Той й отговори, че има клипчета в интернет и статии. „Но има ли такова съдържание в нашите, българските папки?”, попита водещата Илиана Беновска. Събеседникът й отговори, че се надява това да не е така, но според него нашите гости ще си ги подготвят.

„Европа достатъчно деликатно ни каза, че трябва да сложим край на това. Докъде трябва да стигнем? Чисто по български някой трябва да ни каже, натъртвайки, че трябва да се случи или ние сами ще се сетим? Само че тогава нашите притеснения, като ДПС, са какви ще са последствията! Защото виждате, че все повече групи от обществото стават мишена на „Патриотите”, така наречените „патриоти” – националисти, фашисти, казва Съвета на Европа!”, категоричен бе Станислав Анастасов.

Изказването на Валентин Касабов от „Обединените патриоти”, че „ще смачкат ДПС като хлебарки”.

     „Вие хлебарка ли сте?”, попита водещата Илиана Беновска. Станислав Анастасов отговори, че не се чувства така. „Това не е ли малко „ту мач”, ако трябва да се изразя не на турски?”, продължи водещата. Събеседникът й отговори, че това наистина е прекалено. Той подчерта, че е отвратен, защото „споменавайки лоши думи, като тези, си цапаме устите”.

„Вие поставяте наистина справедливо, и Ханс ван Бален постави въпроса, и Карадайъ, за Ахмед Доган да не говорим, той го е казал още преди Вие да се родите, докъде ще я докараме по този начин? Ще кажа нещо, което ще Ви прозвучи сигурно възмутително, „Патриотите” имат сигурно своята логика и своята гледна точка и може би имат своите обяснения! Човек трябва да се поставя на мястото на другия!”, коментира водещата Илиана Беновска. Станислав Анастасов отговори, че преди няколко години са давали много хубав филм по „Нешънъл джиографик” за възхода на нацизма. Там е разказано хубаво за обратимия период, в който нацизмът е можело да бъде спрян. „Ние все още сме в този период и трябва да направим всичко възможно тези крайни говорения да не се превърнат в действия, да не се превърнат в насилия. Слава Богу, аз от това, за което съм щастлив, че имаме вас, че имаме медиите, защото преди 75 години някой е можел да прикрие това, но в съвременния свят трудно ще стане!”, категоричен бе Анастасов. „Тук ще оспоря малко за медиите, и в началото на разговора Ви оспорих!”, репликира го водещата. Събеседникът й отговори: „Ще цитирам „Канал 3” и „Радио К2”. Надявам се всички обаче да последват примера Ви и да бъдат критични към това, което се случва, да бъдат паметта!”.

Ще искат ли ДПС вот на недоверие на Борисов?

„Вие няма ли да доведете до такова напрежение, че да създадете впечатление, че искате оставката на правителството, предсрочни избори и падането на Борисов, искайки оставката на Валери Симеонов?”, попита водещата Илиана Беновска. Станислав Анастасов отговори, че това е решение, което Борисов е взел от самото начало – да управлява с националистите. Ако иска да го ревизира, все още има възможност. А ако не го ревизира, ще стане част от цялото, от цялото, което управлява с нацистите, това е много лошо!”, категоричен бе политикът от ДПС.

„Но какво ще направите, ако Борисов не се раздели с Валери Симеонов?”, попита водещата Илиана Беновска. Събеседникът й отговори, че от ДПС ще продължават да бият камбаната. На въпроса ще искат ли вот на недоверие той отговори, че ПГ на ДПС е твърде малка за това. „Не е плоблем вотът на недоверие, това е парламентарна техника, проблемът е с обществото! Ние затова отправихме призив и към президента да влезе в ролята си на обединител на нацията и да се опита да коригира това нещо. Не може обществото да се дели по всякакви линии. Това не е парламентарен проблем. Вотът на недоверие е парламентарен проблем!”, категоричен беСтанислав Анастасов.

 Тук водещата Илиана Беновска представи и позицията на лидера на АЛДЕ Ханс ван Бален, която той изрази в интервю, взето от Беновска два дни по-рано. Ето интервюто:

 Илиана Беновска: Господин Ханс ван Бален, добре дошъл в България.

 Ханс ван Бален: Благодаря Ви, за мен е удоволствие да бъда тук вече за 26-и или 27-и път.

Илиана Беновска: На България Вие поверявате по време на европредседателството, организацията и провеждането на един голям форум на Алианса на либералите и демократите.

 Ханс ван Бален: Аз въобще нямам никакво съмнение, че България е в състояние да организира добре европейското председателство. Като президент на Алианса на либералите и демократите в Европа, ние естествено ще подкрепим председателството на България на ЕС. И също така се надявам и съм сигурен, че парламента ще бъде включен в това председателство. Което значи, също така, стабилни, демократични партии като ДПС.

 Илиана Беновска: Попитах Ви по време на пресконференцията трябва ли ДПС да направи някакви компромиси с оглед на това, че почетният председател на ДПС АхмедДоган е създател на модела на етническия мир в България, а премиерът Бойко Борисов работи за обединението на Балканите. Трябва ли ДПС да направи някакви компромиси, за да бъде по-полезно на обществото и да има повече законодателна и изпълнителна власт?

 Ханс ван Бален: Първо бих искал да Ви говоря за Ахмед  Доган и за политиката му на етнически мир. Това е единствената политика, която трябва да се поддържа – България принадлежи на своите граждани, независимо какви са те. Тази политика трябва също така да се прилага и поддържа от Европа, защото европейците принадлежат на Европа независимо какви с те и това е политиката на включване. С оглед на това да бъдат включени балканските страни, които все още не са членове на ЕС, ключова е тази политика на етнически мир и включване.

 Илиана Беновска: Не ми отговорихте на въпроса – могат ли и на каква цена да намерят допирни точки политиките на етнически мир на ДПС, политиката на заедността и обединение, която Ахмед Доган проповядва и управлението на ГЕРБ и министър-председателят Борисов – трети мандат.

 Ханс ван Бален: Аз не съм тук, за да поучавам българските политици, това твърде много вече беше правено от Западна Европа,непрестанно да поучаваме Централна и Източна Европа, но ако ме питате за личното ми мнение, по-скоро бих искал да видя ДПС като партньор в управлението, отколкото крайните националисти, защото това означава по-голям социален и етнически мир, отколкото включването на крайните националисти. За това аз проповядвам, че по време на председателството опозицията и правителството трябва да работят заедно.

 Илиана Беновска: Изключително много Ви благодаря за това интервю. Позволявам си да Ви подаря една книга, тя е на български. Това е едно пространно мое интервю с Ахмед Доган от преди 26 години, когато и двамата бяхме млади. Преиздадохме го във връзка с нац.конференция на ДПС, защото видяхме, че всичко, което е казано тогава 1992 година е още по-валидно сега.

 Ханс ван Бален: За мен беше удоволствие. За съжаление не разбирам български, не мога да я прочета, но моите приятели от европейския парламент ще ми помогнат.

 Илиана Беновска: Изключително много Ви благодаря. Желая Ви успех!

С края на интервюто с Ханс ван Бален приключи и участието на Станислав Анастасов в предаването „Беновска пита” по „Канал 3“ и „Радио К2 на 15 октомври 2017 г.