Цигулката на Паганини от 1729 г. ще звучи на „Opera Open 2019”

Гвоздеите на програмата са “Орфей и Евридика”, “Звукът на Страдивариус”

“Щастливи сме да споделим, че ще предложим изключително богата програма за фестивала Opera Open, за която се готвим вече три години. Тя се случва и с помощта на фондация „Пловдив 2019”. Градът може да се похвали, че вече има развит оперен туризъм, а над 35 процента от публиката на фестивала идва от чужбина.

30 процента от билетите за тазгодишното издание вече са продадени.  Преди години за месец спектаклите ни се гледаха от 5000 човека,а през 2018-а те са 20 000”, каза директорът на Пловдивската опера Нина Найденова. Тя допълни, че през 2019-а има сключени договори с 9 големи туроператори, които организират посещенията на туристи от цял свят и допълва: „Това пространство се оказа изключително интересно, с много дух в него. Тази година сцената ще функционира, а публиката, която може да се събере е между 300 и 500 човека.

Още едно ново оперно съоръжение очаква да „заживее“ – корабът – сцена, поставен на брега на река Марица. Там ще се играят спектаклите за най-малките любители на операта. В Академия „Госпожа Опера“, пък, се обучават 50 деца.

Гала откриването на фестивала “Opera open 2019” ще се състои на 8-и юни с една разходка из класическите стилове през различните епохи. То ще се подчертава от светлинно шоу и 3D мапинг.

На 15-и юни пловдивчани и гости на града ще могат да се запознаят с таланта на Стефано Пода – едно от най-големите имена в съвременния оперен театър. Режисьорът ще постави премиерната барокова опера „Орфей и Евридика“ от Глук, в която ще участват над 150 артиста. Повечето от тях са доброволци, с идеята да се интегрират различните националности, раси, човешки архетипи в една тракийска митология и музикална драматургия, писана преди 300 години.

Следва „Силата на съдбата“ от Верди на 21-ви юни – международна копродукция с италианския Театро Реджо Ди Парма и отново режисьор Стефано Пода.

Инструменти за милиони ще ни омагьосат на 25-и юни в концерта „Звукът на Страдивариус“, изпълнен от Камерата Страдивариус Оркестра, пристигащи специално от Холандия.

На 13-и юли ще се играе „Риголето“ От Верди с режисьор акад. Пламен Карталов – директор на Софийската опера и балет.

Очаква ни и Джаз симфони с Лиз Райт, която идва от Америка, за да ни представи творчеството си от джаз, поп и госпел. Проект, който е в партньорство с пловдивската джазменка Мирослава Кацарова и фестивала Plovdiv Jazz Fest.

Отново ще се играе и класиката в балета „Лебедово езеро“ на прочутия руския хореограф Константин Уралски – дългогодишен солист в Болшой театър, по-късно художествен ръководител на Балета на Айова (САЩ) и главен балетмайстор на Астраханската опера и балет в Русия. В спектакъла отново ще гостуват солисти от Болшой театър, но основният състав е от балета на Държавна опера Пловдив.

Пикът на Opera Open през 2019-а ще бъде гастролът на тенора Хосе Кура

Аржентинецът е признат за най-добрия изпълнител в света на партията на Отело след Павароти, Карерас и Доминго. Кура ще гостува под тепетата на 26 юли в „Отело” на Античния театър.

За първи път фестивалът ще продължи и през месец август заради високия интерес от туроператори. На 21-ви август ще се проведе втора премиера на „Риголето“, а на 24-ти втора премиера на „Орфей и Евридика“. Следва Международна балетна гала на 27-ми с водещи солисти от Русия, България, Куба и Германия. Opera Open 2019 завършва с „Аида“ от Верди на 30-и август с изцяло нова хореография и участието на прочутия български баритон Кирил Манолов. В спектакъла ще участват хоровете на Пловдив. През тази година операта имаше изключително успешно партньорство с хоровете в „Набуко”.

„Opera Open 2019” е част от програмата на Европейска столица на културата и през тази година ще бъде подпомогната с 500 000 лева от Фондация “Пловдив 2019”.

Над 20 000 зрители се очаква да изгледат спектаклите, а средната цена на билетите е 25 лева.

Източник: Plovdiv.news

Avatar

About Златка Вълканова

View all posts by Златка Вълканова →