“Страстите абитуриентски”- новият български комедиен филм

През пролетта на 2019 ще излезе нов комедиен пълнометражен филм “Страстите абитуриентски” на продуцента и сценарист Мартин Асенов и неговият екип, начело с ко-режисьора и оператор Стоян Анов и режисьора на монтажа Йовета Панда.
Тримата творци събират екип от над 30 души, за да разкажат един забавен, завладяващ и увлекателен момент, който се развива само за една вечер.

По този повод ние от Sofiapress.com се срещнахме с Мартин Асенов (продуцент и сценарист на  предстоящия филм)

Как и защо решихте да направите филма ” Абитуриентски страсти”
Занимаваме се с филми от вече 3 години, откакто се прибрах в България. Решихме този път да направим комедия, защото в България не се правят достатъчно. Мисля, че хората имат доста голяма нужда да се забавляват. Не мисля, че зрителят има нужда от артистични филми – те по никакъв начин не променят сивината в ежедневието на обществото.

Колко време след като се “роди” идеята започнахте да работите върху проекта?
Първоначално го разработих като късометражен филм, но с времето решихме да го разгърнем като пълнометражен. Отне от писането на сценария, кастингите и репетициите до снимките около 1 година.

Какви бяха рисковете, които поехте докато минавахте през целия проект?
Те са един огромен списък, защото организираш един голям екип, в които хора основно идват, за да ти помогнат. И знаем, че не работим с кой знае какъв бюджет и всеки един от екипа може да си тръгне ако поиска.

Трудно ли беше намирането на “точния човек” за “точната роля”?
Всъщност не толкова. Благодарение на работата ми последните години имам голям набор от контакти, което ми помогна с това, че познавах хората лично и знаех кой на коя роля ще пасне. За мен – не беше трудно, но за актрисите беше. Направихме кастинг и се радвам, че намерихме точните момичета за ролите.

Какви социални проблеми засяга “Страстите абитуриентски”?
Социалните проблеми, които сме засегнали са между редовете. Поставили сме ги много деликатно в целия филм. Един от проблемите е, че много млади хора емигрират. Така засягаме проблема, за родителите, които “бутат” децата си да учат в чужбина, защото уж “тук няма бъдеще”. Ние искаме да осмеем този стереотип, който е доста срещан относно манията по заминаването в чужбина.

Припознавате ли себе си в някоя от ролите?
Има много нотки от моя характер в голяма част от персонажите. Аз също играя една от главните роли в филма, в която голяма част от характера на моя персонаж е подобен на характера ми в ежедневието.

По какъв начин вашата роля в филма допринася към главния герой?
Да, ние сме една група от елитните гости, които сме поканени от бащата на абитуриента. Баща му иска да се покаже като голям бохем, който кани целия елит от своите приятели, за да отпразнуват заедно завършването на сина му. Ролята на моя персонаж и на останалите е по-скоро като “развитие в застой”. В заварено положение сме, защото не сме завършили, но празнуваме от негово име.

Бихте ли разкази малко за сюжета на филма?
Мога да дам лек жокер за сюжета. Къде може да събереш на едно място такава група от колоритни персонажи, които са контрабандити на кисили краставички, крадци на кабели и прочие, които имат тежки проблеми с шизофренията на едно място заедно със сотеньори, които имат невероятната мечта да станат организатори на конкуси за красота, корумпираният политически елит като селския кмет от съседното село, пробит актьор, пияница, наркопласьор, които има големи наклоности към артиситизъм. Когато тези хора бъдат събрани на едно място в рамките на една вечер… бомба със закъснител.

Какво е вашето послание към публиката с този проект?
Моето послание е да се забавляват, да оценяват всички положителни неща, които имаме българите, защото според мен в този филм успяваме да покажем и позитивното, и негативното. Да гледат чашата по-добре наполовина пълна, отколкото наполовина празна и най-вече да дойдат да се забавляват в кината на нашата продукция.

Ще има ли друга продукция през 2019, освен предстоящата ?
Да, тази година имаме щастието да изкараме два пълнометражни филма по кината. “Абитуриентски страсти” ще излезе през пролетта – април или май месец, специално за абитуриентските балове. А другият е по книгата “Откритие” на Таня Мир. В нея има елементи на тракийска митология, които елементи ще направят историята приключенска.


Какво е чувството да продуцираш и да пишеш сценарий за филм?
Това си е малко мазохизъм , защото е много трудно да създадеш цял проект.

Българското кино не обръща достатъчно внимание върху важността на сценария. Докато писах сценария за “Страстите абитуриентски”, си поставих задачата да не бързам, за да успея да напиша сценария максимално издържан. В този проект направихме нещо, което до сега не е правено много пъти в България, а именно да съберем 20 персонажи, които имат своите арки в самия проект. Това беше едно голяма предизвикателство. Вероятно други хора, които са се сблъскали с това предизвикателство, не биха искали да го направят отново. Но ето ние това вече го правим за трети път.


Сега чувствате ли че ще изпълнили своята мечта?
Не, защото постоянно кипя от идеи, постоянно искам да създам нови филми. Аз живея за всеки следващ проект. Следователно докато не реализирам всички свои сценарии – все едно не съм .


Актьорски състав

актьори: Галин Найденов, Димитър Костадинов,
Боряна Борисова и Филип Дойчев, Венелин Филипов  Алпер Чочев,  Моника Бранкович, Радост Стоянова, Петър Димитров, Кирил Кърджалийски, Елена Спасова, Цветомир Цветанов и Мирела Чолакова, Валерия Докузова, Стан Стефанов, Джулия Дамянова, Християн Иванов и Тони Луйа. 

Юлияна Минчева