Светът на Стенли Кубрик в изложба в Лондон

Голяма част от кариерата на гениалният американски кинорежисьор преминава във Великобритания

20 години след смъртта на Стенли Кубрик  светът му оживява в „Desing Museum”  в Лондон. Музей посветен на дизайн в различни области.

„Искахме да създадем атмосфера, така че това не е истинска колекция от костюми и плакати”, казват организаторите.

„Беше наистина важно да опитаме да направим изложба, която разбира се е адресирана към феновете на Кубрик.  А той има много такива. Искаме да сме сигурни, че има с какво да ги удивим. Също така има поколение, което може би не е гледало филми на Кубрик – със сигурност не и на кино, така че искахме да направим нещо и за тях”,  споделя Деян Суджич, директор на Дизайн мюзиъм”

Сред експонатите са пишещата машина от трилъра „Сиянието” с Джак Никълсън, клапа и реквизит от „Портокал с часовников механизъм”, костюм от историческата драма „Бари Линдън”, маски и плакати от „Широко затворени очи”. Последният филм на твореца с Никол Кидмън и Том Круз в главните роли.

„Всичко това са наши материали, материали  на татко. Бяха в дома ни. Той не изхвърляше нищо. Всичко беше подредено в кутии и сложени в складове. Където и да се местехме, всичко идваше с нас. Не мисля, че той е предвиждал изложба, но имаше причина да не изхвърля нищо”,  разказва Катарина Кубрик, дъщеря на Стенли Кубрик.

Целта на организаторите е да накарат филмите на Кубрик да оживеят с това, което ги е вдъхновило. Големият кинорежисьор, сценарист и фотограф твори най-вече в британската столица.

„Разбира се всички негови филми са направени във и около Лондон и това е изключително. Той можеше да създава тези светове, независимо дали е хотел в скалистите планини за „Сиянието”, „Бойни полета” във Виетнам или Космос”, допълва Деян Суджич.

Стенли Кубрик е известен с вниманието си към детайла. Филмите му имат успех сред публиката и са непрестанно номинирани за големи награди. Получава Оскар за визуални ефекти.

„Той не третираше зрителите като идиоти. Не им казваше как и какво да мислят. Казваше: „Това е история, ще ви я разкажа”, допълва Катарина Кубрик.

Черната комедия „Доктор Стрейнджлаф”, „Сиянието” и научната фантастика „2001: Космическа одисея” са отново по кината в Обединеното кралство през месец май.

Стенли Кубрик  е роден на 26 юли 1928 г. в Ню Йорк. Живее  и твори във Великобритания над 40 години. Умира през 1999 год. на 70-годишна възраст.

Изложбата в Лондон може да се види до 5 септември.

Източник: БНТ

Avatar

About Златка Вълканова

View all posts by Златка Вълканова →