Изложба с намерена фотография на Жан-Мари Дона

Изложба с намерена фотография на Жан-Мари Дона
Откриване: 2 май 2019, 19:00 ч.

Галерия Синтезис, Фотосинтезис Арт Център и Френският институт представят изложбата Vernacular MashUp! на френския артист, колекционер и издател на фотокниги Жан-Мари Донa.
Изложбата включва пет фотографски серии от неговата колекция с намерена фотография. Събирана в продължение на повече от 35 години, тази колекция от над 400 000 изображения, покрива един век от историята на фотографията (1880 – 1980). Голяма част от нея е съставена от vernacular*изображения, анонимни фотографии заредени с културен и социален заряд, избрани заради дълбокия човешки смисъл, който носят. Използвайки своя огромен архив, Жан-Мари Дона съставя над двеста тематични серии, като често трансформира сюжета и поставя фотографиите в нов контекст.

Blanck е серия оригинални копия от колекцията на Жан-Мари Дона, която поставя под въпрос способността на фотографията да пресъздава реалността. В нея са събрани над 50 хартиени негатива, заснети върху светлочувствителна хартия във формат на пощенска картичка в периода 1920-1940 г. Тези ранни „моментни“ снимки са далечен предшественик на полароидите.

В поредицата Predator са събрани снимки от различни страни, правени между 20-те и 70-те години на миналия век. Обединява ги един детайл, който ни препраща към често срещан проблем в любителската фотография – сянката на фотографа. Жан-Мари Дона превръща това недоразумение в забавен акцент, като избира само снимки, на които сянката носи шапка с периферия. Ефектът на повторението става тема на серията – един и същи човек заплашително се появява навсякъде, от всеки ъгъл!

В книгата То Heaven са събрани над 150 снимки правени от Франсоа Габриел, емблематичен уличен фотограф от квартала Монмартр в Париж. Между 20-те и 50-те години на миналия век, той превръща в декор стълбите, намиращи се само на няколко метра от неговото студио. Заставайки в подножието им, фотографът кани минувачите да позират за групов портрет. В продължение на 30 години той не променя гледната си точка, нито фотоапаратът, с който снима.

Physogs е английска настолна игра, популярна през 30-те и 40-те години на миналия век, част от колекцията на Жан-Мари Дона. Тази народна игра е композирана от физиономични портрети, позволяващи да се конструират фотороботи. По време на изложбата, посетителите ще могат сами да сглобят въображаем портрет, използвайки елементи от човешки лица, извадени от оригиналната игра.

В колекцията WTF! са събрани над 1000 снимки от цял сят, които Жан-Мари Дона намира в Интернет. Те са публикувани в три последователни издания от неговото издателство Innocences: What The Fuck! (2016), What The Mega Fuck! (2017) и What The Super Mega Fuck! (2018).
В социалните мрежи абревиатурата WTF обикновено съпътства снимки, които предизвикват удивление или недоумение. Събрани на едно място, те свидетелстват за налудничавата надпревара в споделянето на все по-шантави изображения и поставя въпроса за дематериализирането на фотографията в началото на 21-ви век.
„Окото на колекционера е връзката между разпилените фотографии, които иначе биха останали незабелязани. То се вглежда търпеливо и съзира сходства помежду им. Изкуството да събереш близки по смисъл изображения, понякога удвоява мистерията и засилва значимостта на серията.”- споделя Жан-Мари Дона

За автора:
Жан-Мари Дона е роден в Париж през 1962 г. Той е артист, издател и колекционер на намерена фотография. През 2015 г., след повече от 30 години в издателския бизнес, създава собствено издателство за фотокниги – Innocences . По време пътуванията си в Европа и САЩ събира обширна колекция от близо 400 000 фотографии, негативи и пощенски картички, които изнамира по архиви, антикварни магазини, битаци и аукциони.
Той е бил артистичен директор на парижкото студио за графичен дизайн Sarbacane Design и съосновател на издателство Sarbacane, а от 2013 г. ръководи креативната агенция AllRight. В края на 70-те години започва да колекционира плочи с ямайска музика, а по-късно съосновава лейбъла Patate Records, специализиран в преиздаването на редки албуми на емблематични ямайски музиканти.
Негови проекти са показвани на някой от най-престижните фотографски фестивали като Rencontres d’Arles (2015) и Triennial of Photography Hamburg(2018), както и в изложбата Photography Never Dies, в рамките на Вроцлав – Европейска столица на културата (2016). Работата му е публикувана в издания като: The Guardian, Der Spiegel, Le Monde”, Huffington Post, Vice и Vogue, както и в поредицата Photo Paper издавана от The Fotobookfestival Kassel. Паралелно с изложбата в галерия Синтезис, мащабна селекция от колекцията на Жан-Мари Дона ще бъде показана в Музея на фотографията в град Ланджоу, Китай.

Куратори на изложбата са Надежда Павлова и Никола Михов.