Танцьорките на Дега: Как балерините вдъхновяват импресиониста

Независимо от това колко музи има всеки един импресионист, някои от художниците биват свързвани с  отделен специфичен обект. Дали това ще са лилите за Клод Моне или връзката между майка и дъщеря, уловена от Мери Касат, те допълват представата за техните проникновения и вдъхновение.

Повечето от тях се съсредоточават върху маслената техника, но Едгар Дега изобразява своите любими балерини посредством акварел, пастел, мастило, молив и дори восък.

В началото на 19-ти век Дега е един от пионерите в импресионизма. Подобно на останалите си съмишленици, той започва да прилага нов  размах на четката и използва ярки цветове в своите картини За разлика от тях обаче вниманието му не пада върху светлината и природата, а бяга към движението и танца. Балерината се превръща в идеалната форма, подхранваща неговото вдъхновение.

“Хората ме наричат рисувач на танцуващи момичета” – казва Дега на парижкия дилър на картини Амброис Волард. Никога не стана ясно за тях, че моят интерес отива отвъд рисуваното на красиви тела и дрехи”.

‘The Rehearsal of the Ballet Onstage’ (c. 1784) (Photo via Met Museum Public Domain) @mymodernart

Със скицник в ръка, той е редовен посетител на “Palais Garnier”, парижката водеща опера през тези години, където наблюдава репетициите и представленията на балета. Освен това кани балерини да позират в неговото студио. Там те упражняват пред него своите плиета и пируети, докато художникът скицира в момент на движение.

За целия си живот той създава над 1500 изображения на балерини, включващи картини, скици и скулптури. Или иначе казано, половината от неговото творчество, като повечето от тях са създадени след 1880г, Картините с пастел на балерини са може би най-добре познатите платна на Дега. Много от тях, включително “Звезда”, улавят балетния спектакъл чрез формата на тялото, идеализирано в своето движение и наситени цветове.

‘The Star’ (1878) (Photo via Edgar-Degas.net Public Domain)

Сходен е и почеркът платното “Танцьорки в Баре”, която разглежда балерините в момент на загрявка.

‘Dancers at the Barre’ (c. 1900) (Photo: Google Art Project via Wikimedia Commons Public Domain)

Дега често експериментира с цветовете. Смесва акварелни и водни бои с наситено черно мастило. Авангардното съчетание между рисунък и монотипен печат, каквато е картината “Танцьорките напускат сцената”(1877-1878), е друга характерна черта. Контрастът е постигнат на няколко нива – текстура, цвят и линия.

Two Dancers Entering the Stage’ (c. 1877-1878) (Photo: Harvard Art Museum via Wikimedia Commons Public Domain)

За разлика от пастелите, маслените платна не показват толкова често танцьорките по време на представление. Вместо това картини като “Танцовият урок” и “Танцовият клас” са реалистично наблюдение върху живота зад завесите, уловил момичета в момент на вглъбено упражнение или почивка.

‘The Dance Class’ (1874) (Photo: The Metropolitan Museum of Art via Wikimedia Commons Public Domain)

Те са рамкирани подобно на спонтанни направени фотографии, уловили моменти от ежедневния живот. Този подход се забелязва в “Репетицията“(1874), в която стълбището е фокусирано доколкото и самите танцьорки.

‘The Rehearsal’ (1874)(Photo: ArtDaily.org via Wikimedia Commons Public Domain)

За разлика от значителния брой на платната си в акварел или масло, Дега не създава многобройна колекция от скулптури, вдъхновени от фигурата на балетната танцьорка. Въпреки това единствената подобна – “Малката танцьорка. Възраст четиринайсет.” е една от най-известните му творби в този дух.

Little Dancer – Aged Fourteen’ (Photo: AgnosticPreachersKid via Wikimedia Commons CC BY-SA 4.0)

Дега създава скулптурата от вoсък през 1880г. и я представя на шест импресионистични изложби през същата година. Фигурата, висока 101 см, е прототип на Мари ван Гьоте, френска ученичка по балет. С внимание към детайла той я запечатва в класическа поза, облечена в автентична пачка. Върху главата на момичето поставя перука от истинска коса.

След смъртта му през 1917г, от нея са отлети 28 бронзови реплики. В наши дни те биват основен акцент на някои от най-известните музеи за изкуство в света, напомняйки за непреминалото очарование на балерините на Дега.

 

Екатерина Ангелова

About Екатерина Ангелова

View all posts by Екатерина Ангелова →