Течно изкуство: Как да изливаме акрил, така че да създадем психеделични картини

Независимо дали искате да го наричате течно изкуство или акрилно изливане, няма нищо по-удовлетворяващо от създаването на абстрактни шедьоври, като оставяте пигментът да се движи сам. За тази форма на абстрактно изкуство се използва акрил с хлъзгава консистенция за създаване на психеделични картини. Има безкрайни творчески възможности, благодарение на различните начини за комбиниране на акрилни бои. Също така е изключително удовлетворяващо да наблюдаваш как течността се разлива върху повърхността.

Акрилното изливане не е особено трудно, което го прави чудесна форма на изкуство, независимо от нивото на умение. С толкова много техники,които можете да опитате, ще направите нещо семпло или нещо сложно. Каквотопоискате. В основата си, течното изкуство ви позволява да научите много заматериалите и е страхотно да експериментирате с цвят и техника. Освен това е и забавно.

Ключът към доброто акрилно изливане е консистенцията на боята. По-добре е да използвате течни акрили, които имат много по-рядка консистенция, отколкото тежкия гъст акрил. Но ако под ръка имате такъв, може просто да го разредите с вода.

Някои хора имат голям успех, използвайки собственоръчно изработени бои, но ако искате дълготрайна издръжливост на произведението, предлагаме да използвате професионални.

Смесване

Течните акрили имат висок вискозитет, за това може да се наложи да добавите нещо, за да създадете консистентността, която ви е необходима. Това, което ще добавите, зависи от това дали искате крайният продукт да има по-гъсти, равномерни слоеве или по-размити, приличащи на слоеве акварел.

За да получите вискозитета и честотата на изливане, които търсите, първо може да се захванете с водата. Течните акрили няма да имат нужда от много, ако въобще имат нужда като цяло. За покритие се излива само малко количество в съотношение 1:10.

Добавянето на повече вода също ще промени прилепването на боята към повърхността. Затова не се опитвайте да надхвърляте съотношението 1:1, което се препоръчва ако желаете сместа ви да е по-размита. Като експериментирате и променяте формулите, ще откриете всички видове забавни ефекти.

Отвъд водата, ключът е в добрия медиум за смесване. Изопропиловият алкохол може да се добави към изливането и ще създаде интересни кръгови клетки. Съществуват и доста хора, които използват лепило, силиций и масла, вариращи от моторно до кокосово масло, хем за да създадат тези ефектни клетки, хем да служат като смесители. Всички те могат да донесат интересни резултати, но могат и да намалят дълголетието на картината ви, тъй като те променят свойствата на боята.

Много хора използват платна за своето течно изкуство. За даполучите най-добри резултати, опитайте се да подготвите платното си с слойгрунд, който ще помогне за издържането на теглото на боята. Тъй като платното можеда се подкопае малко от твърде голямо тегло, което ще доведе до неравности на повърхността,подготвените платна често са най-безопасният избор.

Друго от съществено значение за течното изкуство е да поддържате пространството си чисто. Очевидно е, че тази форма на изкуство, може да създаде бъркотия и цапаница, така че  задължително трябва да поставите найлон или нещо друго, което да предпазва масата или пода чисти. Също така ви трябват и пластмасови чаши, някоя друга бутилка за изцеждане и дървени бъркалки. Палетен нож пък, ще ви помогне да се разпрострете на платното и да достигнете ръбовете.Ако притежавате горелка (в мини форма, а не голяма) може да премахвате образувалите се мехурчетата и да прекарвате клетките в определени области на повърхността. Също така ще ви е необходимо и покритие на сътвореното, така че да запечатате творбата.

Експериментирането е ключово, но съществуват две основни техники за изливане на боя, които ще ви помогнат да отпътувате в създаването на собствен психеделичен шедьовър – право изливане и мръсно изливане.

Право

То се получава когато изливате цветовете върху повърхността индивидуално. Изграждане на слоеве в процес. Един от методите включва изливане на “локви” от отделни цветове, които след това могат да се манипулират ако платното се накланя под различни ъгли. Правото изливане може да осигури хубави, свежи на цвят линии, които можете също така да прекарате по платното с всякакви видове инструменти, за да създадете различни ефекти.

Мръсно

С тази техника всички ваши бои се смесват в една чаша, преди да бъдат изляти през панела или платното. Съвместимостта е ключова тук – ако боите са твърде хлъзгави, те ще се слеят заедно в чашата и ще излязат като кал. Мръсните изливания са страхотни, защото са инстинктивни и никога не знаеш какво ще излезе.

За да станете още по-спонтанни, опитайте да излеете наведнъж чашата или да използвате фуния. Също така, може да опитате да захлупите чашата със смес и след това бавно да я повдигнете, като оставите цветовете свободно да се разходят по повърхността. Относно фунията, може да запушите долната част на отвора докато смесвате боите вътре. След това я отпушете върху платното и я движете по повърхността в каквито маршрути искате.

mymodernmet

One Comment on “Течно изкуство: Как да изливаме акрил, така че да създадем психеделични картини”

Comments are closed.