“Ага” е българското предложение за “Оскар”

Филмът на режисьора Милко Лазаров “Ага” бе избран да бъде българското предложение в надпреварата за наградата на Американската филмова академия “Оскар” в категорията чуждоезичен филм, обявиха от Националния съвет за кино с председател Владимир Андреев.

“Ага” е копродукция между България, Германия и Франция и е втори игрален филм на Милко Лазаров след първия “Отчуждения” от 2013 г., който бе селектиран във Венеция. Оператор на лентата е Калоян Божилов, а съсценарист е Симеон Венциславов.

Филмът разказва за живота на ескимосите Нанук и Седна, които мечтаят да се съберат с дъщеря си Ага, избрала живота в града и загърбила традициите. Сюжетът е посветен на начина, по който модерният свят променя взаимоотношенията между хората. Главните роли във филма изпълняват Феодосия Иванова, Михаил Апросимов и Галина Тихонова.

Миналата седмица филмът тръгна по кината в САЩ с премиерна прожекция на 4 септември в Ню Йорк.

През 2018 г. “Ага” покори “Берлинале”, с което стана първият български филм от 29 години насам, получил възможността да закрие големия форум. Лентата вече има близо 40 отличия от различни международни фестивали, сред които за най-добър филм в Кайро, на “Златна роза” във Варна, в Любляна и в Сараево.

 

 

Lupa.bg