“Аз съм българка”! 40 вдъхновяващи жени, нарисувани с думи и описани в портрети

След официалната си премиера на 21.11.2019 г. книгата на писателката Петя Александрова и художничката Капка Кънева – „Аз съм българка“ – вече е по рафтовете на книжарниците в страната.

„Аз съм българка“ е творение на 41 българки – писателката Петя Александрова и 40 съвременни художнички, които заедно разказват историите на други 40 български жени – известни и по-малко известни, от близкото и по-далечното ни минало. Жени, различни по произход, образование, занимание, житейска съдба, но еднакви в едно – стремежът към себеизразяване и самоутвърждаване. Обединени от упоритостта и целеустремеността, които променят не само собствения, а и живота на семейства, общество, нация.

Книгата е резултат от желанието на авторката да представи на подрастващите български читатели примери, които да послужат за пример. Или както споделя и самата тя в предговора към книгата:

„Моят избор на героини в тази книга робуваше на едно-единствено условие: да могат да служат за пример и вдъхновение на днешните момичета. На тези, които са неуверени, плашливи, несмели. На тези, които лесно се отказват от мечтите си, ако срещнат препятствие или неодобрение. Които се страхуват от обществено порицание, боят се да бъдат различни, любознателни, страстни, дръзки… На тези, които не смеят да бъдат щастливи или свободни посвоему.”

Разказани кратко, но увлекателно, завладяващо и вдъхновяващо, историите носят магията на приказките, която се подсилва от рисунките към тях – оригинални в начина на пресъздаване индивидуалността на героините чрез използваната художествена техника – естествен синтез между думи и образ. Това личи и в посланията на самите художнички след всяка тяхна рисунка, изразяващи личното им отношение към изобразявания женски персонаж и житейската ѝ история.

И така между кориците оживяват в думи и образи историите на: Анастасия Головина – лекарка – първата жена в България професионален психиатър; Анастасия Тошева – учителка – основателка на първите девически училища в България; Анка Ламбрева –  първата българска околосветска пътешественичка; Анна Пипева – първата търговка в София; Василка Константинова – девойката, омъжила се за този, когото сама избрала, и прочула се със своята „френска сватба“; Васка Зойчева – седемгодишното момиче, което не се страхувало  да се нарече българка; Евдокия Филова – учен – етнограф, посветила се на изследването и опазването на българските традиции; Елисавета Карамихайлова – учен – първата жена професор по физика в България; Леда Милева – поетеса – създателката на песничката, с която са израснали поколения български деца – „Зайченцето бяло“; Люба Йоцова – първата „Мис България“, спечелила титлата заради хубостта си „отвътре“; Сирма Войвода – хайдутка – жена, застанала начело на чета мъже; Елисавета Кларк– педагог – американка по рождение, но българка по дух – основател на първите детски градини в България, както и на още 28 забележителни българки.

Информацията, представена в историите, няма за цел изчерпателност. Избегната е сухата биографична фактология. Акцентира се на неизвестни или малко известни обстоятелства от живота на героините. Личи намерението на авторката да предизвика любопитство у своите читатели, да ги подтикне да търсят и научат повече.

В книгата се набляга на житейския аспект в историите – решенията, предопределили посоката; постъпките, довели до обрати; щастливият или пък трагичен край. Като идеята, че когато слушаш сърцето си и не се страхуваш да бъдеш себе си, невъзможното се превръща във възможно – е водеща в разказаните истории.

„Аз съм българка“ вече се нарежда в челните места на класациите за най-четени тийн книги – вдъхновяващите примери имат своите последователи.