Андрей Врабчев: Мумията на комунизма остава в поведението и умовете на хората

Скулпторът Андрей Врабчев, който пролетта изработи статуя на Бойко Борисов на площад „Гарибалди”, този път избра мястото на бившия мавзолей на Георги Димитров, за да постави 4-метрова мумия, предаде репортер на БГНЕС.

Това е третата поред инсталация на скулптора – след деветосептемврийската и лика на премиера. „Идеята ми е, че толкова години след падането на комунизма, той остана в нас, в нашето поведение и умове. Макар формално рамката на обществото да е демократична, със свободен пазар, нашите виждания и отношения за света останаха от онова време”, коментира скулпторът.

Днешният ден Врабчев не случайно е избрал. На 14 декември 1989 година комунизмът беше премахнат, но практически той не падна. (На 14 декември в София е внесен проектозаконът за премахване на член 1 от Конституцията, който определя ръководната роля на комунистическата партия в живота на страната. Хиляди хора са на площада пред Народното събрание. Студентският протест прераства в спонтанен митинг. Именно от този ден е репликата на Петър Младенов: „Най-добре е танковете да дойдат”).

„По някакъв начин режимът продължава да съществува като мумия. Него го няма, но един и същи кръг хора, свързани тогава с партията, продължават и днес да управляват”, заяви Врабчев.

Минути след поставянето на скулптурата се появиха и полицаи. Врабчев заяви, че очаква да му съставят акт, защото е издигнал мумията без разрешение от Столична община. „Това не ме притеснява, поел съм си риска, пък те си изпълняват задълженията”, заяви авторът.

 

БГНЕС припомня, че на 1 април на столичния булевард „Гарибалди” се появи статуя на премиера. Врабчев изработи лика на Борисов от стъклопластика, със светещи червени очи и вградена тонколона, от която звучаха популярни реплики на министър-председателя. В едната си ръка Борисов бе с ножица, а в другата – три книги, на една от които пишеше БКП.

След поставянето Врабчев заяви, че не е имал проблеми с властта. Преди това обаче, когато направи деветосептемврийската инсталация. Той е бил извикан в полицията след сигнал на граждани. Предупреден е да изпълнява законите на България.

„Да, може би нарушавам наредбите на общината. В края на краищата можех да застана с един куфар или малка мумия тук, да стоя 3 часа и да си тръгна. И никой да не ме забележи. Тогава нямаше да има такъв проблем“, отговори с усмивка скулпторът.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

БГНЕС

 

 

One Comment on “Андрей Врабчев: Мумията на комунизма остава в поведението и умовете на хората”

Comments are closed.