„Ах, този мюзикъл“ в НДК

Своеобразен фестивал на мюзикълите огранизират продуцентите на Киномания от 27 януари до 4 февруари  в НДК. Само в „Люмиер” почитателите на романтичните творения ще видят най-запомнящите се образци от последните 50 години в жанра, който се смята за разбивач на боксофисите. Сред тях са култовите класики от 70-те години на миналия век  „Ах, този джаз” и „Кабаре” на режисьора Боб Фоси, „Брилянтин” на Рандал Клайзър и “Исус Христос суперзвезда” на Норман Джуисън. Феновете на мюзикъла обаче ще се насладят и на най-новите заглавия, сред които притежателя на 6 награди „Оскар” „La La Land”, както и една от най-нашумелите и рекламирани продукции на 2019-а – „Котките” на Том Хопър, която предизвика противоречиви мнения напоследък.

Сред заглавията е и „Романс и цигари” с цяло съзвездие от актьори, сред които Джеймс Гандолфини, Сюзън Сарандън, Кейт Уинслет, Стийв Бушеми и Кристофър Уокън. В селекцията е и култовият „Блус Брадърс” от 1980-а на режисьора Джон Ландис, който е в състояние да убеди и най-големия скептик, че мюзикълът може да бъде комичен, увлекателен и екстравагантен. В „Блус Брадърс” е една от малкото роли на Кари Фишър в най-силните й години освен тази на принцеса Леа в „Междузвездни войни”.

Тематичната седмица „Ах, този мюзикъл” продължава традицията за развитие на фестивала Киномания след успешния формат „Танц филм фест“, който представи подбрана селекция от филми, свързани с класическото и модерно танцово изкуство. Вдъхновението за „Ах, този мюзикъл” идва от последното издание на Киномания 2019, което продуцентите от НДК отчитат като най-успешното през последните 10 години, като само прожекциите в зала 1 бяха посетени от над 16 300 зрители.

standartnews.com