Банкси на война с арт дилърите – взима им хляба

Преди няколко седмици Банкси показа първия си и единствен магазин “Брутен вътрешен продукт”. Целта му бе проста – да запази патента над името си, който фирма за картички се опита да му открадне.

По-късно артистът обяви, че магазинът, който така и не отвори врати – затваря. Остана само сайтът му за онлайн продажби със същото име – БВП. Но за да си купиш нещо от там, Банкси първо иска да те провери.

Всеки, който иска да се сдобие с нещо ценно от художника трябва да отговори на прост въпрос – защо изкуството е от значение.

“Независим съдия ще разгледа всички отговори и ще прецени кои са най-удачните и оригинални от всички“, се казва на сайта.

Популярността на Банкси е неоспорима. А цените в магазина му са значително по-ниски отколкото биха били на отворения пазар. Това предполага, че търсенето ще е по-голямо от предлагането.

“Моля, купете нещата ми, защото ви харесват, а не защото смятате, че са добра инвестиция“, пише Банкси на сайта си.

Той признава, че не може да бъде сигурен, че ще отсее всички, които се опитват да спечелят пари на негов гръб. Но поне може да отсее онези без чувство за хумор, тъй като независимият съдия, който ще чете отговорите на въпросите, е комедиантът Адам Блуум.

Сред предлаганите произведения на изкуството е бронежилетката, която Банкси създава за рапъра Стормзи. Нейната цена е 850 паунда. А според арт дилърите, тя струва близо 200 хил. паунда. Най-евтиният артикул са чаши, нарисувани от деца, копиращи неговите произведения. Те струват едва 10 паунда. За 30 паунда можете да си купите тениска, подписана от Банкси.

Може ли обаче графити майсторът да спре арт дилърите да купуват и продават изкуството му?

Всички помнят онзи момент, в който неговото момиче с червен балон стана на лентички пред очите на онези, които наддаваха за нея със суми, достатъчни да си купиш чисто нова кола.

Банкси винаги е виждал пазара на изкуство по по-различен начин – като експлоатационен. За това държи и да има пълен контрол над това как се продават нещата му.

На сайта му БВП има предупреждение, че екипът му има правото да не изпълни поръчка, ако види, че поръчаният предмет вече е обявен за продажба, още преди да е изпратен или ако заподозрат, че има такава възможност след това.

Но със сигурност няма да му е лесно в тази борба. За това той има още един план – свой собствен Ebay, носещ името Bbay. Навярно в бъдеще Банкси ще настоява хората да използват Bbay, ако искат да препродават творбите му. По този начин той отново ще има контрол над тях.

Графити майсторът променя изцяло разбирането за продажбата на изкуство. Според най-големите арт дилъри, продажбата на една картина е може би най-важната част от съществуването й. Сега контролът, който Банкси иска да наложи, се превръща в част от самата творба.

Магазинът, делото и сайтът на Банкси бяха родени от случай, който можеше да се развие и доста скучно. Но артистът, който винаги успява да преобърне нещата в своя полза, разигра ситуацията в типичния си стил – превръщайки ситуацията в брилянтен маркетинг.

Но дали намеренията му за война с арт дилърите ще бъдат разбрани? Предстои да разберем съвсем скоро в… Ebay.

По публикацията работи: Нели Христова