БАРИТОНЪТ ВЛАДИМИР СТОЯНОВ СТАНА „КАВАЛЕР НА ВЕРДИ“

Важното отличие се присъжда от „Клуба на 27-те“ – личности, които с живота и творчеството си са допринесли за славата и разпространението в целия свят на творбите на Джузепе Верди.

От 1975 г. досега носители на тази награда са баритоните Джузепе Валденго, Ренато Брузон, Пиеро Капучили, Лео Нучи; тенорите Лучано Павароти, Бениамино Джили, Франко Корели, Карло Бергонци, Пласидо Доминго, Хосе Карерас, Грегъри Кунде; сопраните Рената Тебалди, Мирела Френи, Рената Ското, Димитра Теодосиу; мецосопраните Джулиета Симионато, Фиоренца Косото; басите Феручо Фурлането, Микеле Пертузи; диригентите Романо Гандолфи, Рикардо Мути, Клаудио Абадо, Зубин Мета, Донато Рендзети; режисьорът Пиер-Луиджи Пици, Хор „Верди“ от Парма, Пиерлуиджи Петробели – директор на Националния институт за изследвания на творчеството на Верди, музикологът Филип Госет.

Историята на клуба започва още през 1958 г., когато в бар в центъра на Парма близо до театър „Реджо“ се събират страстни последователи на операта, които запалено обсъждат певците и оперите на Верди. Така по инициатива на Емилио Медичи и Карло Дзивери се ражда асоциацията на почитателите на Верди „Грота Мафалда“ на името на бара, където се събира групата.  Нейните членове са 27 и всеки един от тях носи името на една Вердиева опера плюс Реквиема.

През 1974 г. асоциацията приема името „Клуб на 27-те“. Ражда се и идеята за наградата „Кавалер на Верди“, както и наградата „Познаваш ли Верди?“, която се присъжда на ученици от училищата в Парма и провинцията, както и организацията на официални чествания всяка година на 10 октомври и на 27 януари – датите на рождението и смъртта на Верди.

През 2013 г. по случай двестагодишнината на Верди са създадени нови инициативи като благотворителен концерт Fuoco di gioiа, който се провежда всяка година по време на Вердиевия фестивал, и „Младежта за Верди“, събитие, целящо да позволи на млади оперни певци да опитат силите си с изпълнения на арии от опери на Верди.

Химнът на асоциацията е прочутият хор на евреите от „Набуко“ на Верди – Va, pensiero, който се смята за най-популярната пиеса създадена от маестрото.

Тази година в програмата на Вердиевия фестивал в Парма и Бусето от 26 септември до 20 октомври са включени оперите „Двамата Фоскари“, „Луиза Милер“, „Набуко“ и „Аида“. На 17 октомври Владимир Стоянов добавя нова роля в богатата си творческа биография – Франческо Фоскари от „Двамата Фоскари“. Премиерата е в Парма. От всички опери на Верди нашият великолепен баритон вече е пял в деветнадесет.

Светлана Димитрова е завършила Френската езикова гимназия в София и Българската държавна консерватория, специалност „Оперно пеене“. От 1986 г. е музикален редактор в Българското национално радио. Била е в екипа на няколко музикални предавания, сред които „Алегро виваче“, „Метроном“, както и автор и водещ на „Неделен следобед“, „На опера в събота“, „Музикални легенди“ и др. Създателка на стрийма „Класика“ на интернет радио „Бинар“ на БНР. В момента е заместник-главен редактор на екип „Музика“ на програма „Христо Ботев“.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

One Comment on “БАРИТОНЪТ ВЛАДИМИР СТОЯНОВ СТАНА „КАВАЛЕР НА ВЕРДИ“”

Comments are closed.