Бащата на Стивън Манучин продава творба на Вилем де Кунинг за 35 млн. долара

Търговецът на предмети на изкуството Боб Манучин, баща на министъра на финансите на САЩ Стивън Манучин, се готви да продаде абстрактна картина на холандския художник и скулптор Вилем де Кунинг, 15 години след като се сдобива с произведението, съобщава Bloomberg.

Манучин ще предложи “Без заглавие XXII” на Вилем де Кунинг – един от водещите представители на абстрактния експресионизм – като част от аукциона за съвременно изкуство на Sotheby’s през следващия месец в Ню Йорк, според източник, пожелал анонимност.

Творбата се оценява между 25 и 35 млн. долара, споделят от Sotheby’s.

Манучин-старши, който е работил три десетилетия в Goldman Sachs Group, а сега управлява галерия в Манхатън, отказа коментар.

Картините на Вилем де Кунинг се превърнаха в едни от най-желаните трофеи сред световните милиардери.

Кен Грифин купи “Interchange” на художника за 300 милиона долара в частна сделка през 2016 г., най-високата цена за произведение на изкуството след „Salvator Mundi“ на Леонардо да Винчи. Десетилетие по-рано Стив Коен плати над 130 милиона долара за „Жена III“ , платно на богиня-чудовище, което Вилем де Кунинг рисува през 50-те години.

Като основна част от най-добрите американски колекции творбите на Де Кунинг стават все по-популярни в Азия, според Брет Горви, дилър от Ню Йорк и бивш изпълнителен директор на Christie’s.

Месеци преди смъртта си миналата година, съоснователят на Microsoft Пол Алън продаде своята картина на Де Кунинг, озаглавена “1977” за 35 млн. долара на изложение в Хонконг чрез галерията Levy Gorvy.

Аукционните цени на художника изостават в сравнение с частните продажби, тъй като най-желаните му творби са продадени извън блясъка на прожекторите.

Миналия ноември “Жена като пейзаж” (1954-55 г.) донесе 68,9 млн. долара на Christie’s. Никоя друга творба на Де Кунинг не е надхвърляла 15 млн. долара на търг от 2016 г. насам, според данните на Artnet.

Боб Манучин се оттегля от Goldman през 1990 г.  Той отваря галерията си Upper East Side няколко години по-късно.

Манучин спечели общественото внимание през май, когато съобщи, че е купил скулптурата на зайче от неръждаема стомана на Джеф Кунс за 91 млн. долара от Christie’s от името на мениджъра на хедж фондовете Коен.

Sotheby’s показа творбата в Лондон миналата седмица и планира да я покаже отново в Лос Анджелис.

Историята й е кратка. Сегашният собственик я  придобива през 2004 г. от галерията Mitchell-Innes & Nash в Ню Йорк. Тя от своя страна я получава от наследниците на Де Кунинг няколко години след смъртта на художника през 1997 г., според съсобственика на галерията Дейвид Неш.

Галерията е продала около 100 от произведенията на художника с цени от 500 000 до 3 милиона долара, казва Неш.

“Тя беше една от най-добрите от този период”, казва Неш за “Без заглавие XXII”, отказвайки да коментира самоличността на купувача.

По статията работиха: Десислава Йорданова, редактор Елена Илиева

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

One Comment on “Бащата на Стивън Манучин продава творба на Вилем де Кунинг за 35 млн. долара”

Comments are closed.