Британският музей върна на Ирак най-голямата колекция от откраднати артефакти

Британският музей върна на Ирак най-голямата колекция от артефакти, изнесени незаконно от страната и открити на територията на Великобритания, пише „Таймс”.

Церемонията по предаването на експонатите се е състояла в резиденцията на иракския посланик в Лондон. Колекцията включва 156 глинени плочки с клинопис, които представляват административни документи, писма, училищни текстове и математически изчисления. По-голямата част от експонатите са датирани към 2100 и 1800 г. до н.е. и произхождат от третата династия на Ур.

Според изданието, през 2011 г. митническите служби конфискуват товар, внесен във Великобритания от Обединените арабски емирства. В съпътстващите документи е било записано „миниатюрна глинена плочка ръчно производство” с обявена цена в размер на няколкостотин британски лири.

Откритите експонати са предадени на Британския музей за определяне на тяхната стойност. Смята се, че артефактите са били разграбени от местните жители през 2003 г. и изнесени от Ирак в ОАЕ.

Като благодари на властите във Великобритания, посланикът на Ирак е подчертал, че връщането на разграбените иракски съкровища е приоритет на правителството и народа на Ирак.

КРОСС