Британски фермери изхвърлят хиляди литри мляко. Няма клиенти

Лишени от редица пазари заради карантината, британските фермери са принудени да изхвърлят хиляди литри прясно мляко. Това е нагледен пример за тежкото положение, в което земеделският бранш изпадна заради кризата с коронавируса. Затварянето на много вериги кафенета, ресторанти и офиси нанесе тежък удар на сектора във Великобритания, където доставката на мляко рано сутрин е традиция,  предаде Франс прес.

“Днес трябваше отново да изхвърля мляко, което прави прахосани 17 000 литра мляко”, изрази съжалението си в Туитър Робърт Малет, производител от Уилтшър, Югозападна Англия.

Производителят на сирене Уинтърдейл (Winterdale) от югоизточното графство Кент публикува в неделя в социалната мрежа впечатляващо видео, в което десетки литри мляко се изсипват в канализацията. “Днес не минаха да вземат млякото и то е прахосано. Освен това все още не са ни платили за февруарското мляко”, жалва се той.

Търсенето на мляко от домакинствата е нараснало през март, тъй като сега хората се хранят изцяло у дома, но поръчките на ресторантите са се сринали, според специализирания сайт “Фарминг ЮКей”.

Депутатът от Консервативната партия от Кент Том Тъгендхет определи отношението към фермерите като изненадващо неприятно и обеща да сезира министерство на земеделието. Мощният национален синдикат на селскостопанските производители увери, че работи с правителството, за да реши проблема. Организацията се опитва да уреди излишното мляко да се изпраща директно в магазините, без да се минава през прекупвачи.

 

 

manager.bg