Британци палят 5G кулите, съзряха конспирация

Хората във Великобритания бяха призовани от активисти в социалните мрежи да унищожат оборудването за клетъчни мрежи от пето поколение (5G). Инициативата е подхранвана от конспиративна теория за коронавируса.

Активистите твърдят, че пандемията от коронавирус е причинена от разгръщането на 5G мрежите, които са пагубни за здравето. Според публикация в Гардиън, конспиративната теория се споделя от известни личности като актрисата и телевизионна водеща Аманда Холдън.

Привържениците на теорията смятат, че коронавирусът е измислен, за да прикрие смъртните случаи, причинени от внедряването на 5G мрежите. В интернет дори беше публикувана петиция, в която се посочва, че симптомите, приписвани на Covid-19, се проявяват при хора, които живеят в близост до кулите на 5G мрежи.

Във Facebook се появиха групи против 5G, а инженерите в сферата на телекомуникациите се сблъскаха със словесни и физически заплахи. Общностите насърчават своите членове да публикуват видеоклипове, в които унищожават оборудване за клетъчни мрежи.

Видеоклип с подпалване на клетъчна 5G кула в Бирмингам вече беше разпространен в социалните мрежи. Полицията разследва престъплението. Facebook реагира, като започна да премахва анти-5G групите от социалната мрежа.

Друг видеоклип, привлякъл милиони гледания в Twitter, показва как служители на интернет доставчик са малтретирани от жена, която твърди без доказателства, че фирмата инсталира 5G оборудване като част от заговор за унищожаване на населението.

„Знаеш ли, че когато го включат [5G], ще убият всички и затова строят болниците”, казва жената на обърканите инженери на лондонска улица. „Имате ли деца, имате ли родители? Когато го включат, довиждане мамо. Плащат ли ви достатъчно добре, за да убивате хора?”.

Говорител на компанията заяви, че не използват 5G никъде в мрежата си и похвали спокойната реакция на персонала.

автор: TechNews.bg