Бургаски ученици ще практикуват на модерен ро-ро кораб

Товарният кораб „Дружба” ще бъде база за провеждане на практическо обучение на учениците от  Професионалната гимназия по морско корабоплаване и риболов “Свети Никола” – Бургас.

За целта беше сключен договор между Port Bulgria West и Морското училище. Споразумението беше подписано от директорите на порта и гимназията – Огнян Райчев и Христина Жабова.

Корабът е модерен, ро-ро пасажерски, единствен по рода си в България и поддържа редовна линия между Бургас и Батуми.

Предназначен е за превоз на леки и тежки автомобили, автотранспортна техника и пасажери.

“Тук ще бъде предоставено високо ниво на практическо обучение и се надявам в най-скоро време да видим тези ученици като членове на екипажа на този и на други кораби в световен мащаб”, коментира директорът на гимназията Огнян Райчев.

Учениците ще могат да проследят товаро-разтоварния процес, да се запознаят с материално-техническата база на кораба, с всички системи, уреди и апаратура. Ще могат да наблюдават кораба в движение в района на пристанището.

Договорът за стажа на учениците от специалността “Корабоводене и корабни машини и механизми /КММ/” с Port Bulgria West е поредната стъпка за повишаване качеството на образованието в Морското училище.

АВТОРАлександра Петрова