Българин разкри математическа загадка на половин век!

Решението на загадката ще доведе до подобряване на цифровите приложения и иновации в тази област. Научният подвиг е дело на Александър Стойчев и Владимир Сухой.

Александър Стойчев е доцент по електронно и компютърно инженерство в Държавния универитет на Айова, а Владимир Сухой е неговият докоторант, с когото разгадавaт сложния математически ребус.

Последните три години прекарват в търсене на нов алгоритъм, който да извършва обратната операция на бързото преобразуване на Фурие. Благодарение на него всеки ден милиарди хора по целия свят могат да гледат и слушат аудио и видео съдържание, предавано по интернет.

Обратната операция на “бързото преобразуване на Фурие”, открито през 1964 г., е тайна за науката в продължение на половин век. Доц. Александър Стойчев установява липсата ù, докато чете учебници и научни книги, за да намери начин да обясни FFT алгоритъма на студентите в магистърската програма, в която преподава.

За разработката на сложния алгоритъм двамата изплзват мощни компютри, с които да докажат, че формулата им е противоположна на бързото преобразуване на Фурие.

След множество проверки се убеждават в правотата на алгоритъма и са сигурни, че са постигнали научен пробив.

Алгоритъмът за обратно преобразуване на Александър Стойчев и Владимир Сухой, наречен ICZT (inverse chirp z-transform), е представен в статия, публикувана в списание Scientific Reports.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

One Comment on “Българин разкри математическа загадка на половин век!”

Comments are closed.